WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Törpe rex története

01_torpe_rex_torteneteLegújabban kitenyésztett törpe, mely 1990-ben történt. Elismerése óta egyre növekvő népszerűségnek örvend. A rövidszőrűek csoportjába soroljuk azokat a rexnek nevezett fajtákat, melyek közös tulajdonságai:

  • alj-és fedőszőrzetet alkotó szálak egyenlő hosszúak,
  • a szőrszálak a bőrből függőlegesen nőnek,
  • a szőr a háton sem hosszabb, mint 17-20 mm.

Nagy testtömegű fajtáknál nagyon sok színváltozat létezik, mely egyre inkább megjelenik a törpe fajtáknál is.

A texasi Mona Beryhill a Mini Rex fajtán kezdett dolgozni, amikor megnyert egy pár Törpe Rexet, melyet Marylouise Cowan ajánlott fel az 1984-es, floridai Orlandóban megtartott ARBA (Amerikai Nyúltenyésztők Szövetsége) közgyűlésén. Egy kis bak, Zoro tovább élt és párosodott egy Cotton nevű kis Lynx Rex nősténnyel és 7 fiókájuk született. Ebben az alomban 3 nőstény volt (Happy, Bashful és Dopey), melyeket megtartottak, hogy az “alapító egyedei” legyenek a Mini Rex tenyésztésnek. Az ő pedigréjük már régen elhalványult a maiakhoz képest. Mindenkinek, aki Mini Rexet tenyészt a kezdetektől, vannak törzslapjai régi egyedekről, amelyek története erre a kezdetre nyúlik vissza.

02_torpe_rex_tortenete   Happyt és Bashfult Linda Thompson és Gloria Middleton kapta meg a floridai Sarasotában. Ott kezdődött egy tenyésztési program. Gloria 1995-ben hagyta abba a nyúltenyésztést, míg Linda Thompson ma is folytatja az ő Déli Belle-i Mini Rexeivel. A Déli Belle megtalálható a csúcs győztes Hód (Castor) fajták között, többi között a BIS és egy ARBA közgyűlés első és második helyezett Mini Rexe is ilyen.

1986-ban a columbusi közgyűlésen Mona Berryhill nagy izgalom közepette mutatta be a Castor Mini Rexet. Végtelen időnek tűnt, amíg a szakmai bírálóbizottság hosszasan és alaposan megvizsgálta az állatokat. Végül jóváhagyták a Mini Rex ismérveit / fajta követelményeit. Nagy éljenzés és örömkönnyek közepette megöleltük egymást és azt gondoltuk, hogy ez a jövő tenyészfajtája.

1987 mozgalmas év volt a Mini Rex tenyésztők számára. A törpe Rexnek a Holland Törpe befolyása révén szerte az országban új variációi bukkantak fel az almokban. Nem volt meglepetés a Tortoise (teknős), a Sable (fekete) és a Smoke Pearl (füst gyöngyház) megjelenése még abban az évben. Sok kísérlet volt a kis Standard Rex és a Mini Rex keresztezésével annak érdekében, hogy javítsák a test felépítésüket és a bundájukat. Nem sokkal ezután megjelent a Chinchilla , Fóka vagy Pecsét (Seal), a Kaliforniai (melyet most Himalájának hívnak), a Vörös, a Fehér, a Kék, a Tört és a Csokoládé, hogy említsünk néhányat. A kaliforniai Virginia Minden és az arizoniai Laurie Turner önkéntesek segítették az új variánsok bemutatásának folyamatát, amely az 1987-es ARBA közgyűlésről indult Portladban.

03_torpe_rex_tortenete 15 új variánst mutattak be első ízben a tenyészet történetének második évében. Ezek voltak: a Fehér, a Kék, Fekete, Chinchilla, Seal, a Kaliforniai és a Cskoládébarna és a Bézs, melyet Virginia Minden mutatott be. Mona Berryhill mutatta be az Opált, a Törtet és a Hiúzt, Gloria Middleton pedig a Vidrát és a Feketét. A Bézs, a Füst gyöngyház, a Fekete és a Vidra nem felelt meg a szabványnak, az összes többi első bemutatásukkor megfelelt.

A wisconsini Madison adott helyet az 1988-as ARBA közgyűlésének, ahol a Mini Rex utoljára mutatkozott be úgy, mint új fajta a nyulak történetében. Ha már a Mini Rexet elfogadták egy tenyészfajnak , a minősítő bizottság beleegyezett abba is, hogy a Portlandban bemutatott más variánsokat is elismerjék, azzal a feltétellel, hogy megfelelnek a Madisonban megtartott bemutatón is . A Mini Rex az ARBA által bejegyzett tenyészfaj lett és történelmet csinált. Nem fogadták el az összes bemutatott variánst.

A Feketéknek és a Csokoládébarnáknak Tulsáig kellett várniuk, hogy újra megpróbálják, ahol 1989-ben ismét kudarcot szenvedtek. Ezt az utat kezdte újra másik két tenyésztő is.

Az Oklahomában levő Tulsában, 1989-ben jegyezték be hivatalosan a Mini Rex Tenyészetet a közgyűlésen. Mona és Ken Berryhill vitte a BOB-ot és a Bézst is, melyeket Virginia Minden mutatott be. Bill és Laurie Turner mutatta be a Vöröset; Linda Thompson pedig a Teknőst, a Füst gyöngyházat; Mona Berryhill mutatta be az Opált, a Törtet és a Hiúzt, Gloria Middleton pedig a Vidrát és a Feketét. Első bemutatkozásukkor a Bézs, a Füstös gyöngyház, a Fekete és a Vidra nem ment át az összes többi sikeresen vette az akadályt.

1991-ben Linda Thompson először mutatta be a Tricolor Mini rexet a kaliforniai Pomonában és 1994-ben jóvá is hagyták. A virginiai Judy Ball Columbusban mutatott be először Orgonalila Mini Rexet 1992-ben és végül 1995-ben ismerték el.04_torpe_rex_tortenete

1994-ben és 1995-ben újfent ARBA történelmet írt a Mini Rex, amikor a kaliforniai Anne és Lou lassen visszatértek a BIS kezdetekhez a Castorokkal az ARBA közgyűlésen. A következő években a közgyűléseken bejegyzettek között az első két helyen szerepelt a Mini Rex, mivel 900-1000 Mini Rexet jegyeztek be. Minden esztendőben Mini Rexet találunk a dobogó legfelső fokán az ARBA regisztrációkon a Grand Champion cím odaítélésekor és a BIS eredményhirdetésekor.

2005-ben a Mini Rex vonal kiegészült a kék szeművel. Jan Coffelt gyönyörű “001 Kék Szemű Fehér”-ét először a kaliforniai San Diegoban megtartott közgyűlésen mutatták be és csak tökéletesedett a 2002-es második bemutatóra. A kék szemű fehérek 2004-ben kitűnő eredménnyel mentek át a harmadik bemutatásukon és csatlakoztak 2005-ben az ARBA védett Mini Rex változatainak rangsorához.

 

05_torpe_rex_tortenete   Jelenleg folyamatban lévő változatok között találjuk a Vidrát, melyen a kaliforniai Armando Caberra dolgozik, és a Fekete Pöttyös Mini Rexet. Armando 2005-ben mutatja be harmadszor a Vidra mini rexet az indianapolisi ARBA közgyűlésen.

A sikeres bemutatáshoz rengeteg kemény munka, áldozat és elszántság kell… és egy helyes kis bankszámla.
 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008