WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Tenyésztés

Tenyésztés

 

   A nyulak rendkívül könnyen tenyészthetők, mivel gyorsan szaporodnak. Vásárlás előtt ezért érdemes átgondolni, hogy hobbinyulat szeretnénk, vagy a tenyésztéssel is próbálkozunk.

Ivar szerzésekinti elneve: a hím neve bak, a nőivarúé anya.

Életkor szerinti elnevezések: ivadék neve fióka, anyja alatt szopós, választás után választott, ivarérett kortól növendék, tenyésztésbe vétel után tenyészérett.

   Meg kell jegyeznünk, hogy az ivarérettség és a tenyészérettség időpontja nem esik egybe. Ivarérett az állat, ha az ivarzás jelei mutatkoznak rajta. Ez 3-3,5 hónapra tehető. Tenyészérett (azaz tenyésztésbe vehető), ha kifejlettkori testtömege 75-80 %-át elérte (jelen esetben 1-1,2 kg), s emellett kitűnő kondícióban van. Nyulaknál ez az ötödik hónap körül van.

   Fiatal egyedeken (választáskor 4-6 hét) még elég nehéz az ivar megállapítása, mert ekkor fejlődnek ki teljesen a külső ivarszervek. A bak herezacskója a hímivarszerv nyílása és a végbélnyílás között található. Az ivar meghatározásakor segítségünkre lehet, hogy a bak herezacskója enyhén duzzadt (ez idősebb állatokra jellemző). Elválasztáskor viszont a bakok ivarnyílása O, a nőstényeké inkább V alakú. Ha mégis bizonytalanok vagyunk, enyhe nyomással láthatóvá tehető a bak pénisze.

Ivartalanitas_utanKedvencünket ivartalaníthatjuk is. Az anyáknál ez a beavatkozás hosszabb gyógyulást igényel, mint a bakoknál

Egy kis anatómia
    Az anyanyúl szaporító szerveinek a felépítése és működése sok tekintetben a többi emlős állatfajéval megegyező, de azokétól eltérő sajátosságokkal is rendelkezik.

Az_anyanyul_nemi_szervei   Az anyanyúl nemi szervei (Dorn, 1981)

    A két petefészekben érnek meg a tüszők és válnak le a petesejtek, emellett fontos hormonokat is termelnek. Ha az egyik petefészket növendék korban eltávolítják, a másik veszi át szerepét és ebből az egy petefészekből ugyanannyi petesejt válik le, mint normális esetben kettőből.

   A bak párzási aktusa, vagy hormonális kezelés hatására leváló petesejtek a petevezetőkbe jutnak. A spermiumok utolsó érési folyamata, majd a megtermékenyülés is itt történik. Ez a helye az embriók korai fejlődésének, amíg el nem érik a méhet. Az embriók (a magzatok) a méhben fejlődnek és növekednek érett újszülött nyúllá. A méh izomzatának összehúzódása segíti világrajöttüket. A házinyúl faji sajátossága, hogy ún. kettős méhe (uterus duplex) van, ami annyit jelent, hogy a 6-10 cm hosszú hüvelyből két egymástól független méhszájból ágaznak el a kb. 7 cm hosszú méhszarvba.

A szaporodási ciklus
    A ciklust nagyon sok tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabb a napfényes órák száma. Ez indítja be a szexuális aktivitást minden tavasszal. A nyúlfiókák akkor születnek, mikor a túlélési esélyük a legnagyobb. A legjobb tavasszal (áprilisig bezáróan), ősszel és télen (január), a vedlés befejezte után fedeztetni. A nyári nagy meleg nem kedvez a szaporulat életképességének.

   A nyulak szaporodási ciklusa szabálytalan. A peteérés nem szabályos időközökben történik. Az anyák ivarzását ki is lehet váltani, ha dróthálóval elválasztott szomszédos ketrecek egyikébe a bakot, a másikába az anyát helyezzük. A szag, a látási, érintési inger kiváltja néhány nap alatt az anya ivarzását. A fogékony állapot könnyen megállapítható az anya külső nemi szerveinek megduzzadt, vörös állapotáról. Ilyenkor helyezzük be a bak ketrecébe. Bakok ivari életében szakaszosság nem észlelhető.

Fedeztetés
    Mindig az anyát helyezzük a bak ketrecébe. Fordított esetben a bak először megismerkedik az új környezettel, nem a párzásra fog koncentrálni. Az anya viszont a saját helyén gyakran támad. A baknyulakkal legfeljebb naponta kétszer fedeztetünk. Erre a kora reggeli vagy késő esti órák a legalkalmasabbak.

   Ha a bak jó vérmérsékletű, behelyezés után rögtön űzni kezdi az anyát. Ha az anya is éppen jól ivarzik, ez a kergetőzés megáll, a hímet magához engedi, farát kissé felemeli, farkát félrehúzza. Ilyen esetben a párzás egy-két percen belül végbemegy. Ha a párzás sikeres, akkor az aktus után a bak jellegzetes morgó hangot hallat és lefordul a nőstényről. Ezután néhány másodpercre mozdulatlanná válik, majd felpattanva ismét a nőstény után fog érdeklődni. Várjuk meg, míg a bak még egyszer befedezi az anyát, hogy biztosak legyünk a sikeres párzásban. A pároztatás után két héttel megpróbálhatjuk újrafedezni nőstényünket, ha vemhes, akkor nem engedi magához a bakot és síró hangot hallat.

Megtermekenyites_idealis_idopontjaMegtermékenyítés ideális időpontja

Vemhesség
    Az átlagos vemhességi idő 31-33 nap. A 29. nap előtti fialás esetén vetélésről beszélünk, az éretlen magzatok általában halva születnek. A 34 napnál hosszabb vemhességnél a túlhordott nyulak szintén halva jönnek a világra. A vemhesség megállapítása nagy gyakorlatot igényel. A fedeztetés után két héttel helyezzük az anyát szilárd felszínre. Nagyon óvatosan ujjainkkal tapogassuk meg a hasat, közvetlenül a medencecsont előtt. Ha az anya vemhes, apró, üveggolyó méretű duzzanatokat fogunk érezni. Ezek az embriók a méhben. Kicsivel nagyobbak, mint a bélsárgolyók, így nem téveszthetjük össze őket. Azonban ezt csak hozzáértő ember végezze, nem érdemes a nyuszinkon kísérletezni, nehogy kárt vagy fájdalmat okozzunk.

   A vemhesség látható jelei a 24. nap tájékától észlelhetők. Ilyenkor biztosítani kell az állat számára a megfelelő alomanyagot (szalma, forgács), mellyel fészket tud készíteni. A fészeképítés is bizonyítja az üregi nyúltól való származást. Az anya szájában az alomanyaggal helyet keres leendő fiókáinak. Ha teheti, üreget ás, de ha erre nincs lehetősége, az éppen adott ketrec alján próbálja ki ezt az ösztönét. A fészeképítés befejező momentuma a hasi szőrzet kitépése, s a fészek kibélelése a szőrzettel. Ezzel a csecsbimbók is szabaddá válnak. Ebben az időben ez nem okoz fájdalmat, a szőrcsomók könnyen kihúzhatók.

Leo_feszket_epitEllés előtt az anyanyúl fészket épít. A szalmát szájában összegyűjtve keresi a megfelelő ellő helyet

Ellés előtt az anyanyúl fészket épít. A szalmát szájában összegyűjtve keresi a megfelelő ellő helyet

Ellés előtt az anyanyúl fészket épít. Tépi a szőrét

    A törpenyulaknál azonban nem minden megy úgy, mint ahogyan az a nagyobb testű társaiknál. Az anyanyúl lehet, hogy csak az ellés előtt 1-2 órával épít fészket. Első ellésnél nem is biztos, hogy megtépi a szőrét. Ez teljesen rendjén van, hisz a természet nem egy szabálykönyv szerint működik.

   Miután fedeztettük a kedvencünket, akkor a legjobb megoldás, ha mindent bekészítünk neki, amire szüksége lehet. Tegyünk be neki egy ellető ládát, forgáccsal és szénával. Lehet, hogy ki fogja rámolni, azonban ha először ellik, nem biztos, hogy tudja, mit kell csinálnia. A kész fészekkel kicsit rá is vezetjük a nyuszit, hogy mit a teendője.

   A 30 nap elteltével pedig, sokszorosan kell figyelnünk rá. Ekkor még több és friss szalmát vagy szénát tegyünk be az állatnak. Amint érzi, hogy ideje fészket rakni, el is fogja kezdeni. Csak ne sürgessük.

Az elletőláda és az ellés
Az ellető ládát csak néhány nappal az ellés előtt helyezzük a ketrecbe. Ha túl korán tesszük be, akkor az állat beleürít.

   A fialás általában az éjszakai órákban történik. Azonban a hobbiból tartott nyuszik már teljesen hozzászoktak a gazdi jelenlétéhez, így a hobbinyulaknál főleg nappali vagy hajnali szülések a jellemzők.

Szules

 


Farral születő fióka

A fialó anya, ülő testhelyzetet vesz fel, így fel tudja szakítani a magzatburkot, és elharapja a köldökzsinórt. Az újszülöttet lenyalja, majd szopni engedi.

   Most jön egy érdekesség, hisz a nyúl növényevő állat lévén, egyszer azért mégis eszik „húst”. Méghozzá a méhlepényt. Bármennyire hihetetlen, megeszi a méhlepényt, mellyel fokozza a tejelválasztását.

   Ellés előtt nagyon figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, mert előfordulhat, hogy a szomjas anya elfogyasztja fiókáit. Nagyon könnyen megállapítható a szülés közeledte, ha a nyuszi sokkal több vizet fogyaszt, mint eddig korábban bármikor.

Szoptatas_11

Szoptatas_2Az anya ellés után azonnal szoptatni kezd

Ellés után másnap vizsgáljuk át az ellető ládát, és távolítsuk el a halva született utódokat. Ha a nyuszi kis kora óta velünk nevelkedik, akkor ez nem fogja zavarni, mivel szaganyagaink ismertek lesznek számára.

   Különös gondot fordítsunk az előhasi (először ellő) anyára. Előfordulhat, hogy a fiókákat összetapossa, mert ez az új szituáció megzavarja őt. Az előhasi anyák általában 3-4 utódot hoznak a világra. A már ellett törpenyulaknál a 4-6 a leggyakoribb, de vannak 10 felett ellők is. Azonban ilyen sok utódot már nehezen, vagy sehogy sem tud felnevelni.

   Ha a vemhesség a 33. napjáig nem indul el a szülés, forduljunk állatorvoshoz. Ilyenkor az állat oxitocin injekcióra szorul, melynek méhösszehúzó hatására megindul az ellés. Maga a szer nagyon gyorsan 5-15 perc alatt kifejti hatását. A túlhordott fiókák azonban legtöbbször halva születnek.

Elso_napos_fiokakEgy napos fiókák, jól látszik, hogy szemük még teljesen zárt

Negyedik_napos_fiokaJól látszik a négy napos fióka metszőfogai

Tizedik_napos_fiokaA tizedik nap környékén nyílik a szemük

Felnevelés
A kisnyulak igen fejletlenül, csupaszon, vakon és süketen jönnek a világra.

   Az újszülött nyúl nem a tejből veszi fel a nélkülözhetetlen ellenanyagokat, hanem a magzatburkon keresztül, már a vemhesség alatt átkerülnek a magzatokba, és így kellő védettséggel születnek meg.

   Fejlődésük azonban nagyon gyors. Négy- és hétnapos koruk között elkezd nőni a szőrük, újabb két-három nap múlva pedig, a szemeik, majd a füleik is kinyílnak. Külső füleik, melyek világra jövetelkor aprócskák, gyors növekedésnek indulnak. Az anya napjában csak egyszer szoptat. Mivel pár napos korban a bőridegek, de az idegrendszer érzékenysége is fejletlen, a fiókák szinte teljesen érzéketlenek a fájdalom és a külvilág ingereire. A szopási ingert is csak az váltja ki, ha mocorgás közben az anya csecse a fióka szájához ér. Ha ez nem történne meg, akkor a fióka hang nélkül éhen pusztulna. A szoptatás két hétig tart, ekkor a kisnyulak már megpróbálnak szilárd táplálékot is fogyasztani. A harmadik héttől előmerészkednek a fészekből.

   Ha nyulunk nagyon sok utódot hoz a világra, vagy nem neveli őket, megpróbálkozhatunk a dajkásítással. Ennek lényege az, hogy hasonló fiókát nevelő anya alá helyezzük az elárvult kölyköket. Ilyenkor nem kell az idegen anya elutasításától tartani. Ha éppen nincs napokban ellett másik anyánk, megpróbálhatjuk a mesterséges nevelést.

Szoptatas_3Az anya még szoptat, pedig a fiókák már szilárd takarmányt is esznek

Mesterséges nevelés
A nyulat lehet mesterségesen táplálni, mert nem szükséges neki az előtej, mint minden más háziállat esetében. Maga az előtej (föccstej) tartalmazza az utód számára nélkülözhetetlen immunvédelmi anyagokat. Ez a tej a szoptatás kezdeti szakaszán termelődik - állatfajtól függően, néhány órán vagy napon át - az ellést követően.

   A nyulaknál ezt a védettséget az állat még az anyaméhen belül megszerzi, így nincs szüksége az előtejre. Tehát, ha az anyánk nem szoptat, akkor vagy dajkásítjuk - tehát egy másik szoptató anya alá tesszük - vagy pedig mesterségesen neveljük.

   A laktáció – tejtermelés – csúcsa a 2-3. hétre tehető. Ezek után csökken a tejtermelés. A kisnyúl azért tér át a szilárd táplálékra, mert "éhezik". Az anya már nem termel elegendő tejet.

   Maga az anyanyúl naponta egyszer szoptat. Ez is néhány percig tart csak. Ez mégis elegendő az alom számára. Mégpedig azért, mert a nyúl teje igen koncentrált. Fehérje-tartalma 3,5-szöröse, zsírtartalma 2,5-szöröse a tehéntejnek. A tejcukor-tartalma azonban kevesebb.

tejösszetétel

Ezért a mesterséges nevelésnél nem alkalmazható a tehéntej.

   Kölyökcicáknak készült macskatápszerrel könnyűszerrel táplálhatjuk a nyulakat. Itt a dobozon feltűntetett utasítás szerint járjunk el. – Igaz ennél van már speciálisabb tejpótló készítmény, de azt nagyon nehéz beszerezni, inkább csak állatkertek használják…

   Azonban készíthetünk magunk is a fiókák számára megfelelő pótanyatejet. Egy deciliternyi magas zsírtartalmú tejbe tegyünk két evőkanál főzőtejszínt, egy tojás sárgáját és egy darab szőlőcukrot. Jól keverjük össze és melegítsük 42 °C fokra.

   Ez a keverék tartalmilag nagyon hasonlít az anyanyúl tejéhez és a születés után rögtön alkalmazható, ha az anyának nincs teje. A többi háziállattól eltérően a nyúlnak nincs nélkülözhetetlen szüksége az anya első tejére (föccstej), mivel a védettségéhez szükséges anyagokat nem ebből, hanem még az anyaméhen belül megszerzi. Az etetést a legpuhább, kisbabáknak gyártott, vegyszermentes fültisztítóval végezzük, melyet óvatosan kiszívogatnak a fiókák. Később áttérhetünk a szemcseppentőre vagy fecskendőre is.

   Ha a mesterséges felnevelésre szorulunk, akkor a számunkra és a fióka számára a legkedvezőbb etetési módot válasszuk. A nyúlanyák átlagosan naponta 120 g tejet termelnek, és egy kisnyúl átlagosan naponta 20 g tejet igényel. Bár az anya naponta csak egyszer szoptat, ha mesterségesen táplálunk, akkor naponta többször etessük meg a fiókákat.

   Nevelésnél fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A 33 °C fok volna a legelőnyösebb a fiókáknak, de természetes körülmények között csak 12-15 °C fok szokott lenni a fészekben. A melegigény kielégítésére infravörös lámpát használjunk. Ezt a fiókák fölött 50-60 cm-re kell elhelyezni, hogy ne adjon túl nagy meleget. Olyan magasra helyezzük a lámpát, hogy a kezünket kellemesen meleg sugarak érjék.

Elso_bizonytalan_lepesek

Az első bizonytalan lépések

Vissza az oldal tetejére

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008