WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Tartás

Honnan vegyünk nyulat

 

   Mielőtt nyuszit veszünk kedvencnek, felmerül a kérdés, vajon milyet, hogyan és honnan tudunk beszerezni. Manapság törpenyulat a legtöbb állatkereskedésben lehet kapni, de beszerezhetjük tenyésztőtől is. Ha tenyészteni vagy kiállításra szánjuk nyuszinkat, inkább tenyésztőtől vegyük, mert a boltokban kínáltak nem mindig felelnek meg a standardnak. Tenyésztőt, aki erre specializálódott, újságok hirdetései közt könnyen találhatunk.

   Minden tenyésztő küzd, azok ellen a "nyúlgyártók" ellen, akik az állatkereskedésbe, szinte még szopós nyulakat adnak le. Különösen Húsvét táján hiszik ezek az emberek azt, hogy ebből majd nagy bevételre tesznek szert. Azonban a nyuszik a kereskedésben boldogtalanok, mert a nagy zaj, a jövés-menés stresszt okoz, és sokszor a tartás sem megfelelő.

   Én magam is megvetem az ilyen szaporítókat, és küzdök az ellen, hogy a kereskedésekben hosszú hónapokig sínylődjenek a nyulak. Pontosan ezért ajánlom azt, hogy kereskedésből vásároljunk. A nyuszik szempontjából ugyanis, el kell őket onnan hozni, hogy jó helyre kerüljenek. Így ha kereskedésből veszünk, még egy jó érzést is kaphatunk, hogy "megmentettünk" egy nyuszit. Ez olyan, mintha menhelyről vennénk kutyát. Egy hihetetlenül kedves, és nagyon hálás állatot fogunk elhozni, aki körülrajongja gazdáját. Mivel a nyúlnál nincs törzskönyv, nem úgy tartják számon, mint a kutyát, ennek ellenére a kereskedésben is kaphatunk fajtatiszta, egészséges állatot. Én szinte minden nyulamat így "mentettem meg", és a nagy részük fajta győztessé vált a későbbiekben kiállításon.

   Akik ilyen helyről vettek nyuszit, mind azt mesélték, hogy végtelenül hálás és kedves állatot kaptak.

Vissza az oldal tetejére

Mit nézzünk meg a nyuszin, mielőtt megvennénk

 

   A jó kondícióban levő kisnyúl élénk tekintetű, hatalmas mozgásigénnyel bír. Folyton fekvő, sarokban gubbasztó nyulat ne válasszunk!

   Az első, ami szemünkbe ötlik, a bunda állaga. Ez legyen mindig tiszta, ne legyen kopott, foltokban hiányos. Az egészséges szőr csillogó és egységes. Ha a szőrt szétnyitjuk, a bőr állapotát is megtekinthetjük. Ha piros és gyulladt, az bőrbetegségre utal.

   Ezután vizsgáljuk meg a fülek állapotát. Ügyeljünk arra, hogy azok tiszták legyenek belül. Lógófülűnél a fülkagylók ne látsszanak semmilyen szögből (ez a standard). (A lógó fülűeknek csak négyhetes koruktól kezd lekonyulni a fülük, de néha ez három hónapnál is tovább tart. Annál jobb, minél hamarabb megtörténik.)

   Ha egy kis zajt csapunk, meggyőződhetünk nyuszink hallásáról is, amelyik nem figyel a zajokra, ne vegyük meg!

   Majd térjünk át a szemekre. Ezek legyenek mindig tiszták és élénk tekintetűek.

   A nyulak számára létfontosságúak az állandóan növésben levő metszőfogak. A nyúlnak felül két pár, alul egy pár metszőfoga van. Ezek a felső "dupla" metszőfogak különítik el őket a valódi rágcsálóktól, amelyeknél egy-egy metszőfog nő. Rendkívül fontos tehát, hogy ezek a fogak szabályosan álljanak és elöl pontosan érjenek össze, hiszen csak így biztosíthatják egymás megfelelő koptatását. Ha nem a megfelelő szögben nőnek – ami lehet öröklődő hiba vagy tartási hiba is (ez még vitatott) –, az állat nem tud rendesen enni.

   Az alábbi ábrákon láthatók a metszőfogak oldalnézetből:

Fog_1Természetes fogállás

 

Fog_2Enyhén hibás záródású fogazat

 

Fog_3Soha ne engedjük nyuszink fogait így elfajulni!

 

    A fogakat azonban ne csak vásárláskor, hanem legalább havonta ellenőrizzük, mivel kis nyuszink növekedésével (állkapocs és állcsont növésével) a fogak torzulhatnak. Kifejlett nyulaknál ez a veszély már nem áll fenn, de előfordulhat, hogy ha nem rágcsál eleget, túlzottan megnőhet a foga.

   Az, hogy a nyuszi foga nem szabályos állású, sajnos genetikai hiba. Valószínű az őseinek is ilyen fogállása volt. Erre a nagy tenyésztők, illetve a tömegtermelés figyel, és ezeket az egyedeket selejtezi. Persze, ha hobbiból tartunk nyulakat, és pici koruktól az ember szívéhez nőnek, ilyesmire nem figyelünk. A szabálytalan fog állásból a nyuszinak nem lesz problémája, főleg ha rágófája van. Néha ellenőrizzük a fogát, ha már nagyon szétcsúsztak és hosszúak, túlnőttek, (mivel előfordul, hogy a rágófán nem tudja teljesen lekoptatni, éppen azért, mert nem szabályosan illeszkednek a fogai), akkor el kell vinni állatorvoshoz, és ő egy körömvágó csipeszhez hasonló eszközzel lecsípi a végét. Ez nem fáj a nyuszinak, és vérezni sem fog. Mindenesetre azért házilag ne próbáljuk meg, legjobb orvosra bízni ezt a műveletet.

   A nyuszi kiválasztásánál a test másik végére is ügyeljünk: a farok környéki csapzott szőrzet emésztőrendszeri problémára utalhat. Nézzünk körül a ketrecben is, az ürülék nem lehet túl puha vagy folyós. Bár a hasmenés néha csak az állat hibás étrendjének következménye, de lehetnek súlyosabb okai is.

 

Társaság vagy magány?
   A vásárlók számtalanszor tették már fel ezt a kérdést. A vélemények azonban megoszlanak. Ha egy nyuszit veszünk, és rendszeresen foglalkozunk vele, nem lesz magányos. Mi leszünk a társasága, fajtársként kezel minket. Viszont ha mindenképpen párban szeretnénk őket, akkor tudnunk kell a következőt. Ha nőstényt és bakot veszünk (ivarérés után is együtt tartjuk őket) sok kis nyuszival fog bővülni a társaság. Két bak nem fér meg egymással, gyakoriak a verekedések, súlyosan megsebesíthetik egymást. Két nőstény jól megfér egymással, azonban választáskor még igen nehéz megállapítani az egyedek nemét. A nyúl még tartható tengerimalac társaságában. Más kisállatokkal, (különböző igényeik miatt) nem praktikus együtt tartani.

 

A választás
   A törpenyulakat napjainkban csak kedvtelésből tartják. Kifejlett korban a választott középtestű nyulak testnagyságát elérő, piciny fülű egyedek a felnőttek szívét is megdobogtatják. Nálunk a hobbitartás még nem tett szert olyan nagy népszerűségre, mint pl. az USA-ban, ahol számtalan a törpenyúl tenyészet, kiállítás és - a világhálón is megtalálható - klub. Ezeket a hobbi állatokat általában lakásban tartják, s egész életükben emberközelben vannak.

 

A nyulak elhelyezése
   Legelőször is gondoljuk át, hogy nyuszinkat hol szeretnénk elhelyezni. A kertben vagy a lakásban. Sajátos megoldás, ha a nyuszi napközben a lakásban szabadon van (persze felügyelet alatt), de estére mindenképpen egy nyugodt kuckót kell neki biztosítanunk, ahová elhúzódhat. Semmiképpen ne hagyjuk kedvencünket felügyelet nélkül szabadon, mert ezernyi veszély leselkedhet rá a lakásban. Ezeket a veszélyeket ugyan ki lehet küszöbölni, de nyuszink kíváncsisága és ravaszsága nem ismer határokat. Ha valamit meg akar nézni, azt előbb-utóbb meg is teszi.

   Bármelyik megoldást választjuk, ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy

 • a ketrec mérete legalább 76 cm hosszú és 60 cm széles legyen;
 • a felnőtt testtömeggel számolva 0,5 kg-onként 1 m2 alapterületet kell biztosítanunk az állatnak;
 • a ketrec magassága legalább 46 cm legyen, hogy a nyúl hátsó lábain ülve fel tudjon egyenesedni benne (azonban ha sokat van szabadon ez nem feltétel, hisz, mint az üreglakó őshöz hasonlóan, a nyuszi is a szűk helyeken érzi magát biztonságban). Természetesen, ha már megszokott minket, akkor ez az elv kicsit változni fog.

Vissza az oldal tetejére


Nyulak elhelyezése kertben

 

Kerti ketrec készítése
    Sokan próbálkoznak otthoni előállítással. Az alapanyagokat a legtöbb barkácsboltban beszerezhetjük. Szükségünk lesz dróthálóra és jó minőségű fóliára a tető szigeteléséhez.

   A kertben felállított ketrec (ha megoldható) álljon lábakon. Így megakadályozhatjuk, hogy benedvesedjen alulról. A lábakon álló ketrec távol tartja kedvencünket az esetleges külső látogatóktól. Akármilyen élősködőt (pl. bolhát), vagy ami még rosszabb, a myxomatózist is elkaphatja egy közel merészkedő üregi nyúltól. Ez a városi kertekre nemigen vonatkozik. Ott a kóbor állatoktól kell megvédeni nyuszinkat.

   A ketrecben mindenképpen alakítsunk ki egy olyan helyet, ami három oldalról zárt, s ahová állatunk a kíváncsi szemek elől el tud rejtőzni.

   Nagyon jót tesz a nyulaknak, ha megfelelő mozgásteret biztosítunk számukra egy kifutóval. Attól függően, hogy hová helyeztük el a ketrecet, akár köré is építhetjük a kifutót. Ha elég helyünk van rá, építhetünk röpdeszerű építményt, és ebbe helyezzük a ketrecet. Ha emellett döntünk, könnyű a dolgunk, hiszen csak megvásárolható elemeket kell összeszerelnünk. Az egész építményt helyezzük szilárd anyagból készült alapra, nehogy a szél felborítsa.

   Ha van elég hely a ketrec mögött, akkor készítsünk hátsó bejáratot, mely egy rámpán keresztül vezet a kifutóba. Itt egy tolóajtóval, melyet sínre vagy görgőkre szerelünk, megoldható, hogy takarítás közben a kifutóba, rossz idő esetén pedig a ketrecbe zárjuk a nyulat.

 

Ketrec elhelyezése
    A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

 • Nagyon fontos, hogy viszonylag árnyékos és szélvédett legyen a nyúl helye. Napjában több órán át kapjon napfényt, de ez elől, ha akar, el is tudjon bújni. Mivel a létfontosságú D-vitamin alapja a napfény, s ha kedvencünk ebből nem kap eleget, fiatal korban a csontok deformáltsága, idősebb korban csontlágyulás alakulhat ki.
 • A stresszhatás sem utolsó szempont. Vannak helyek, ahol több nyulat tartanak egy ketrecben (többet is, mint ami a ketrec méretének megfelelő lenne), azzal a címszóval hogy fajtársak, s így nem bántják egymást. Ez nem igaz. Az állat sokkal életvidámabb, ha szabad tér áll a rendelkezésére. A testvérek ugyan egy ideig együtt maradnak, de a természetben ők is külön utakra mennek (ivarérés után). Különösen a hímek magányosak, nem igénylik a társaságot.
 • A ketrec legyen minél közelebb a házhoz, hogy bármikor könnyen eljussunk hozzá. A ház közelsége megvédheti a nem kívánatos látogatóktól is, például rókától vagy macskától.
 • Ha a ketrecnek nincs lába, rakjunk alá néhány téglát, nehogy a földön átnedvesedjen az alja.
 • Ha felszerelünk egy égőt a ketrec közelébe, akár sötétben is ki tudunk menni kedvencünkhöz.
 • Ne tegyük túl feltűnő helyre a nyuszi ketrecét, mert felkeltheti akár a tolvajok vagy vandálok érdeklődését is.

    Bizonyos nyarakon megfigyelték, hogy a nagy farmokon tenyésztett nyulak szőrzete helyenként ürüléktől piszkos és csomókban ragad össze, noha a nyulak természetükből adódóan eléggé tiszták. Ezek a nyulak beásták magukat almukba, melyet ürülékük már összepiszkolt. Kitűnt az is, hogy ez a jelenség csak forró napokon fordult elő. Egyidejűleg az újszülöttek megtekintésekor azt is megállapították, hogy a ketrec felső részében (a nyulakat kétemeletes ketrecekben tenyésztették), nagyon sok nőstény elhanyagolta fiókáit, ugyanakkor a ketrec alsó részében elhelyezett nőstények gondos nevelőnek bizonyultak. Az alsó és a felső ketrec mikroklímájának összehasonlítása alapján magyarázatot találtak ezekre a jelenségekre. Kiderült, hogy a nyári délutáni órákban, különösen a forró napokon a ketrecek felső részében a levegő hőmérséklete – mivel jobban ki volt téve a nap erejének – néhány fokkal melegebb volt, mint a ketrec alsó részében (hasonlóan, ahogy ezt nyáron a padlás és a pince esetében tapasztalhatjuk). A páratartalom viszont a ketrecek alsó részében nagyobb volt, mint a felső részekben. Ezek a különbségek döntő hatással voltak az állatok közérzetére, és ez idézte elő azok viselkedésében felsorolt változásokat. Tulajdonképpen ezek a változások ítélték éhezésre az újszülötteket is. Az a mikroklíma ugyanis, amely a ketrec felső részében kialakult a tűző napon, valamint a földből párolgó nedvesség hiánya, meghaladta a nyúlszervezet tűrőképességének határát.

   Ha a leírt helyzetet biológiai-gazdasági szemmel értékeljük, akkor vissza kell emlékezni arra, amit a házinyúl őséről, az üregi nyúlról írtunk. Ez a faj tipikus lyuklakó, legnagyobb aktivitása az esti és éjszakai órákra esik. Maga az üreg, és az esti órákban hűvösebb idő, a dúsabb páratartalom teremti meg a nyulaknak megfelelő körülményeket, és ugyancsak ez az időszak biztosítja számukra táplálékuk frissességét és üdeségét (fű). A ketrecek belsejében levő mozdulatlan és mértéktelenül felmelegedett levegő, valamint a melegben gyorsan megfonnyadt takarmányban levő elégtelen vízmennyiség következtében a nyulak szervezete túlmelegszik. Továbbá ez a meleg levegő és alacsony páratartalom okozza az újszülöttek testének "kiszáradását", elvíztelenedését is. A nőstények kiszikkadásuk és túlmelegedésük következtében csökkent mennyiségű tejükkel nem tudták fedezni a kisnyulak vízhiányát.

   Azonban a törpenyulakat inkább lakásban tartsuk, hisz tény, hogy az ős az üregi nyúl és a házinyúl. Viszont ezek a kis hobbiállatok már a viselkedésükben is változtak a közös ősökhöz képest. Ebben nagy szerepe van a mi közelségünknek, a mi életvitelünknek. Tehát ha hobbinyulat szeretnénk, akkor lakásban tartsuk. A tenyésztést is meg lehet oldani bent. Hisz nem tömeg tenyésztünk, ugye? A törpenyúl, pedig már a szaporulat mennyiségében sem hasonlít egy átlagos súlyú házinyúlhoz.

Vissza az oldal tetejére

Nyulak tartása lakásban

 

   A nyulak házi kedvencként való tartása a 90-es években vált nagy divattá az Egyesült Államokban, és onnan terjedt el a világ más országaiba.

   Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás.

Ketrec_lakasban

   Ennek ellenére sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.

   A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

 

A ketrec elhelyezése
   A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

 • A nyuszi érezze magát biztonságban.
 • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
 • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.

   El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e.

   Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait, és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.

   A leggyakoribb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki a dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá:

 • A szőnyeg, amit előszeretettel rágcsál veszélyes is lehet, ha esetleg a szálakat le is nyeli. Ezért mindig elegendő rostos táplálékot biztosítsunk neki (széna), ezzel elkerülhetjük a nem megfelelő anyagok megrágását.
 • Ha van más házi kedvencünk a lakásban, úgy helyezzük el a nyulat, hogy azoktól biztonságban legyen.
 • A szobanövényeinket is tegyük nyuszink számára elérhetetlen helyre! Nem tudhatjuk, hogy melyik tartalmaz számára mérgező anyagok (pl. virághagymák és általában a hagymásak, kaktuszok).
 • Ugyanez áll a különféle tisztítószerekre is.
 • Ne szoktassuk ki a konyhába se! Először is rengeteg a veszélyforrás (kések, tűz, mérgező anyagok). Másodszor lábunk alá kerülve, leforrázhatjuk mind magunkat, mind a nyulat is.
 • Azt tartsuk szem előtt, bármennyit is van szabadon a nyuszink, legyen neki saját ketrece. Ez az ő magánszférája lesz. Kell számára biztosítani egy védett, biztos pontot.

 

Hogyan rendezzük be a ketrecet?
   Egy 40 cm x 60 cm-es ketrec tökéletesen elegendő egy lakásban tartott törpenyúlnak.

Ketrec_1  

A ketrec alját töltsük meg ujjnyi vastagságú forgáccsal.Ketrec_2

  

   A forgácsra helyezzünk egy marék szénát. Ha kedvencünk igényli, a forgács teljes felületét is beboríthatjuk vele. Így megakadályozzuk a forgács széthordását a lakásban. A vizeletet a forgács elnyeli, és a széna szárazon tartja állatunk talpát, így elkerülhető a talpfekély kialakulása is. Persze a ketrec tisztán tartására is ügyeljünk.Ketrec_3

 

   Helyezzünk a rácsra önitatót.Ketrec_4

 

   A fogak koptatására rágófát vagy szépiát tegyünk be neki. Kisállatunk örülni fog a magokból sajtolt rúdnak. Játéknak is kitűnő.Ketrec_6

 

   Ha ezek alapján elkészítettük a ketrecet, helyezzük bele a nyulat. Végezetül szintén fogkoptatás céljából tehetünk még be neki kirándulás alkalmával keresett faágat. Az ásványi anyagok pótlására, pedig sókockát.Ketrec_7

 

Szobatisztaság
   A nyúl eredendően szobatiszta állat. A kutatások bebizonyították, hogy az állat egy helyre ürít a ketrecében. (Ezt általában az etető edénye közelében teszi- erre a furcsa gusztusra azonban még nem találtunk választ.) Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Ennek oka, hogy ivarérés után a nyulak a bélsárral is jelölnek. Különösen az anyák. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható arra is, hogy a bogyók is egy helyre kerüljenek.

   Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot, szénát és fapelletet.

   Könnyen felismerhetjük, ha nyuszink pisilni szeretne. Farolni kezd, és amint érez egy biztos és fix pontot a háta vagy a feneke mögött már pisil is. Ezt az ürítést ne keverjük össze a játék hevében történő pisivel, ami kicsi korban fordul elő. Ezt inkább ahhoz hasonlítanám, mikor a kiskutya annyira örül a gazdi haza érkeztének, hogy bepisil. Ezt a nyuszi figyelmetlenségből csinálja, annyira ugrál és játszik. (Egy másik dolog megint, ha a bakunk ivarérett és esetleg fröcsköl is.)

   Ha oda pisil a sarokba, akkor oda tegyük az almos tálcát, vagy wc-t, amit biztosítunk neki. Előtte a pisijét töröljük fel egy papírral, majd helyezzük bele a wc-be.

   Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.

 

DCF 1.0Nyuszi WC

 

Fürdetés
   A lakásban tartott és rendszeresen tisztán tartott nyulak nem igénylik a fürdetést. Ha azonban valamilyen oknál fogva az elszennyeződött almot nem sikerül időben az állat alól elszedni, akkor a szőrzet szennyeződhet.

  Ilyenkor csak az adott területet mossuk le, ha kicsi a szennyezett felület egy vizes szivaccsal is megtehetjük. Ha a felület esetleg az állat egész hátsó felére (végtagok, ivarnyílás) kiterjed, akkor a legkönnyebb, ha kedvencünket ölbe vesszük és lassan folyó kéz meleg víz alá tartjuk a kérdéses testrészt, míg óvatosan "kisimogatjuk" szőréből a szennyeződést. Utána egy törölközővel törölgessük meg és míg megszárad hagyjuk szabadon, hogy ne kerüljön a még nedves szőréve a friss alomanyag, mert az csomósodást idézhet elő.

   A megelőzés azonban a legfontosabb, az elszennyeződött alom nem csak szőrsárgulást, csomósodást okozhat, hanem betegségek forrása is és a talpfekély kialakulásának lehetősége is megnövekszik.

 

Vedlés
   A vedlés nem olyan látványos, mint a macskáknál vagy a kutyáknál. És persze, mint sok minden más ez is egyedfüggő. A folyamatosan lakásban tartott nyulaknál, ahol nem érződik drasztikusan a külső hőmérsékletváltozás szinte észrevétlenül lezajlik. A szabadban tartottaknál azonban ez egy feltűnő jelenség.

   Az évszak változásával van kapcsolatban. Kifejlett nyúl ősszel és tavasszal vedlik. Az őszi vedlés jobban igénybe veszi az állat szervezetét. A nyúl életének első vedlése a 14-16. héten következik be és 5-6 hétig tart. A következő vedlésre 4-5 hónapos korban kerül sor. A nőstények erősebben vedlenek, mint a bakok. Vedléskor a szőrszál bőrben levő végződése elszarusodik, leválik. Ennek oka a vérellátás megszűnése. A további folyamat, mikor a szőrgyökér ismét bőrszerűvé válik. Ekkor képződik az új szőrszál, mely kitolja a régit.

   Ha a szőr egyenletesen váltódik nem kell megijedni, azonban ha állatunk foltokban, szinte bőrig ledobja szőrét ajánlatos orvoshoz fordulni. Ez valószínűleg vitamin vagy ásványi anyag hiány. Egy apró injekcióval megússza a dolgot és hamarosan a szép új szőr elkezd nőni a hiányzó területen.

Vissza az oldal tetejére

Nyulak etetése

 

Etetes

Egy kis figyelmesség a népes "családnak"

   Minden vadon élő nyúl válogatott zöldségféléket eszik, melyeket éles metszőfogaival rágcsál le. Ezt a természetes étrendet igyekeztek a hobbinyulak számára is utánozni. Az évszaknak megfelelő zöldségfélével, gyökérzöldséggel és szénával etették őket, ami egyben a rostszükségleteik kielégítésére is szolgált. Gabona magvakat csak kis mennyiségben kaptak. Ez az összetétel megfelelő a nyulak számára, de az arányokat nagyon gondosan kell megválasztani.

   Néhány fontos dolog, amit feltétlenül jó, ha betartunk:

 • Kedvencünk előtt mindig legyen friss víz.
 • Mindig legyen előtte elegendő friss széna.
 • Egy 1-2 kg-os nyúl napi szükséglete szénához és zöldtakarmányokhoz mérten 3-4 evőkanál szárazeleség.

Széna: Nyuszink legfontosabb tápláléka (65-70 %). Emésztéshez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. Nagyon fontos, hogy a széna soha ne legyen nedves, penészes vagy dohos, mert betegséget okozhat. A poros takarmány tüsszögési ingert vált ki az állatból, és szintén betegség forrása lehet.

   A szénát szénarácson is elhelyezhetjük, így a bunda nem szennyeződik és a takarmány is tiszta marad.

DCF 1.0

   Szárazeledel: Hobbinyulakat ma leggyakrabban gabona alapú keverékkel etetik. Található benne kukoricapehely, tört zab és búza, kis mennyiségben szárított borsó és lágyszárúak. Ez a takarmányforma a táplálék 5 %-át tegye ki, de mint minden ember, így minden nyúl is mást-mást szeret. Ezért hagyjuk meg nekik a lehetőséget a válogatásra. Észre fogjuk venni, hogy míg egyik nyuszink a kukoricát, addig a másik a napraforgómagot részesíti előnyben.

   A kisállat boltokban granulált tápokat is kaphatunk. Szárazeledelből keveset adjunk, mert nyuszink elhízását csak így előzhetjük meg. (Ez különösen az állandóan ketrecben tartott nyulakra érvényes.)

DCF 1.0

DCF 1.0 

   Figyelem!!! Sok állatboltban kapható úgynevezett gyógyszeres takarmány. Ezt nem tudom, miért árulják, mert hobbinyúlnak nem ajánlott. Ezt a takarmányt a nyúltelepeken alkalmazzák, az anyától való elválasztást követő hetekben, hogy megakadályozzák a különféle betegségek kialakulását. Azonban itt hatalmas állatmennyiségről beszélünk és nem egy-egy egyedről. A telepeken értenek ahhoz, hogyan kell betartani a fokozatosság elvét, és amint a nyulaknak már nincs szüksége erre, áttérnek a gyógyszermentes takarmányra. Azonban a hobbi állattartó ezt nem tudja (miért is tudná, hisz nincs rá szüksége) és ezért egy-egy különleges alkalommal, vagy most kipróbáljuk ezt felkiáltással, megveszi a nyuszinak. Ez veszélyes. A nyulaknak a telepen, a gyógyszermentes takarmányra való áttérés a megváltozott belső tartalom miatt (is), hasmenést okozhat, ami elhullással jár(hat). Ez ott, nem jelent nagy veszteséget, hisz elenyésző ez a százalék. Azonban ha otthon, egy kedvenc pusztul el ebben, az már veszteség. Egyszóval, ha a nyuszidat már elválasztották, és ugye ez megtörtént, ha már hozzád került, soha ne adj neki ilyen takarmányt, még akkor sem, ha az eladó ajánlja. (Sajnos tudok pusztulás bekövetkeztéről emiatt.)

   Zöldfélék: A zöldségfélék skálája nagyon széles. A nyulak szeretik mind a gyümölcsöt, mind a zöldséget. Ezeket magunk is megtermeszthetjük. A zöldségre szoktatást mindenképpen folyamatosan, kis adagokban végezzük, mert ellenkező esetben hasmenést okozhatnak. Részarányuk az étrend 15-20 %-t tegyék ki.

   Az év folyamán különféle zöldfélét etethetünk. Gyökérzöldségeket (retek, sárgarépa) főleg a tél folyamán, amikor kevesebb zöld növény áll rendelkezésre. Etetés előtt mossuk és hámozzuk meg a gyökérzöldséget. Az el nem fogyasztott táplálékot 24 órán belül távolítsuk el, mert gyorsan romlik.

  A zöldségek mellett adhatunk nyuszinknak: útilaput, mályvát, lóherét, pitypangot, pásztortáskát, tyúkhúrt, cickafarkat, körömvirágot.

   Figyeljünk oda, hogy ezeket a növényeket ne permetezett területről, vagy forgalmas út mellől szedjük. Nézzük meg szennyezettségüket is. Manapság a legbiztosabb, ha saját portánkról szerezzük be ezeket a zöldeket.

   Léteznek nyuszink számára mérgező növények is: mindenféle hagyma, hagymás növények (tulipán), orgona, csillagfürt, boglárka, parlagfű, gyűszűvirág, aranyeső, páfrányok, tiszafa, boglárka, bürök, vadrepce, maszlag, a búza gyomnövényei. Ezekre figyeljünk lakásban tartott, illetve az állandóan szabadon tartott nyulaknál is.

   Az egyes táplálóanyagok értékét (emészthetőségét) alapvetően meghatározza, hogy az elfogyasztott mennyiségből a nyúl hány százalékot hasznosít, illetve mekkora rész távozik el a szervezetből, többnyire a bélsárral.

 

Emesztesi_egyutthatoAz emésztési együttható kiszámításának modellje (Cheeke et al., 1986)

 

Nyúltakarmányok emésztési együtthatói (%) (Fekete és Gippert, 1985.)

takarmany2

Ehető zöldségek
   A nyuszi táplálkozása a természetben sem egyhangú, hisz az élőhelyükön a mindenkori évszaknak megfelelően találnak táplálékot. Ezen kívül - a gazdák örömére - a bevetett területeket is látogatják.

   Az otthon tartott nyulaknak is biztosítani kell, hogy az étrendje változatos legyen. Ezért időnként változtathatjuk a táplálékuk összetételét.

   Bár a B-vitaminok nagy részét az állat a cekotrófia révén megszerzi, azért a táplálékuk megválasztásánál arra is ügyelnünk kell, hogy vitamin dúsak legyenek.

 

Amit adhatunk:

 • Sárgarépa
 • Zeller zöld és gyökér
 • Saláták (mindegyik megfelelő, azonban a jégsaláta okozhat hasmenést - de ez nyúlfüggő)
 • Retek levele
 • Sütőtök
 • Paprikafélék
 • Petrezselyem zöld és gyökér
 • Spenót
 • Spárga
 • Borsóhüvely (de a borsószem nem)
 • Paradicsom (csak kis mennyiségben)
 • Uborka (kis mennyiségben, szintén hasmenést okozhat)
 • Brokkoli (kis mennyiségben)
 • Fehérrépa (kis mennyiségben)
 • Kínai kel (kis mennyiségben)
 • Minden új étel etetését kevés adaggal kezdjük, mert minden nyuszi más, ha kicsit adunk, akkor láthatjuk, hogyan reagál a nyuszi az új ételre.

 

Ehető gyümölcsök
   Napjainkban számos édesített dropsot vehetünk a nyuszinknak. Ezek mind cukrot tartalmaznak, ami a nyúl számára nem egészséges. Ettől függetlenül meg fogja enni, mert szereti az édeset.

   A természetes gyümölcscukor is édes, ezért a különböző gyümölcsök adhatóak nekik. A gyümölcsben lévő cukor nem mesterséges, ezért nem egészségtelen.

 

Amit adhatunk:

 • Alma (a magja kivételével)
 • Körte (a magja kivételével)
 • Málna és levele
 • Áfonya és levele
 • Eper és levele
 • Szeder és levele
 • Sárgadinnye
 • Őszibarack
 • Ananász
 • Szőlő (a magja kivételével)
 • Mangó
 • Minden új íz bevezetését azonban apró falatkákkal kezdjük. Minden nyuszi más és más. Így megállapíthatjuk, ha valamelyiket nem szereti, vagy netán hasfájása van tőle.

Ehető gyógy– és fűszernövények
   Ha gyakran visszük ki a szabadba a nyuszit, figyelnünk kell arra, hogy mit eszik meg. A nyulak - öröklött módon - hordoznak magukban némi "tapasztalatot" az ehető növények iránt. Azonban a többségét az életük folyamán ismerik meg.

   Kutatásokat is végeztek már ebben a témában. Vemhes anyáknak különböző gyógynövényekkel ízesített tápokat adtak. Mikor a megszületett fiókák elérték a választási kort, ők automatikusan azt a takarmányt - illetve gyógynövényt - választották, amit az anyjuk a vemhesség alatt fogyasztott. Tehát már magzati korban is szívják magukba a tudást. Azonban, ha az anya nem kap csak tápot - sajnos, nagyon sok tenyésztő csak ezzel eteti a törpenyulat, pedig ők nem tenyésznyulak - fiókái nem kapják meg az elegendő információt. Ilyenkor jövünk mi és segítünk neki.

   A nyulaknak sokkal több az ízlelőbimbójuk, mint nekünk. Ezért gyógy- vagy fűszernövényekkel is szerezhetünk nekik örömet a cukros dropsok helyett.

   Mindig ügyeljünk, milyen területről szedünk a nyuszinak táplálékot. Ne legyen gyomirtós, vagy ürülékkel szennyezett. Otthon azért kicsit le is moshatjuk a szerzett növényt. Persze tocsogós vizesen nem szabad a nyúlnak adni, de elég, ha leitatjuk róla a vizet. Nem kell kiszárítani.

 

Amit adhatunk:

 • Bazsalikom
 • Oregánó
 • Kapor
 • Petrezselyem
 • Zsálya
 • Kömény
 • Levendula
 • Gyermekláncfű
 • Kakukkfű
 • Kamilla
 • Lóhere
 • Tyúkhúr
 • Turbolya
 • Lestyán
 • Mustárfű
 • Citromfű
 • Csalán

 

Egyéb táplálék kiegészítők
   Adhatunk száraz kenyeret, jót tesz a növő fogaknak. Azonban hetente legfeljebb 1-2-szer szerepeljen az étrendben, mert elhízást okoz. Manapság különféle jutalomfalatkával örvendeztethetjük meg kedvencünket (mézes rúd, sárgarépás falatka, sőt megjelentek a joghurtos és csokoládés falatkák is). Ezekkel különösen csínján bánjunk, ugyanis rettenetesen hizlalnak. Sok gazdi nem tud ellenállni kedvence könyörgő szemeinek és túleteti nyusziját. Tény és való, a nyulak imádják ezeket az édes golyócskákat, de egy elhízott nyúl életkedve romlik, és élethossza is rövidebb.

  Taplalek_kiegeszito_1

Taplalek_kiegeszito_2

Taplalek_kiegeszito_3

Víz és egyéb "kiegészítők"
   A vizet önitatóban célszerű nyulunk ketrecébe helyezni. Általában maguktól (1-1,5 nap) rájönnek a működésére. Azonban első használatkor figyeljük az új jövevényt, nehogy szomjazzon.

   A másik módszer víz elhelyezésére egy kerámia tál, melyet nem tud felborítani. Bár a legjobb, ha a tálkába tesszük a takarmányt, és önitatót alkalmazunk. Ugyanis a tálban tartott víz, kiborulva eláztathatja a takarmányt, az almot, de magát a nyulat is.

   Só kockát is helyezzünk el a ketrecben, mely a nyúl ásványi anyag igényét elégíti ki, de mint rágcsálnivaló is kiváló. Bármelyik kisállat kereskedésben megtalálható.

 

DCF 1.0

   Szintén fogkoptatás céljából beszerezhetünk szépiát is (madár kalitkában alkalmazott mészrúd) vagy különféle (nyulak számára nem mérgező) fa ágát. Erre a célra megfelelő: a hárs, gesztenye és a fűz ága. Ez még játéknak is kitűnő.

DCF 1.0

Vissza az oldal tetejére

Nyulak szállítása

 

   Azok az állatok, melyek kiskoruktól kézhez vannak szoktatva, sokkal könnyebben felemelhetők, mint meg nem szelídített társaik. Az idősebb állatok nehezebben, olykor sehogyan sem szoktathatók kézhez. A fiatalok azonban minden további nélkül megtaníthatók. Kezdeti tiltakozásuk hamar átvált bizalommá, ha megfelelő feltételeket teremtünk nekik.

   Soha ne emeljük fel az állatot fülénél fogva!!! Ez óriási fájdalommal és sérülésekkel járhat mind az állat, mind a gazdi számára.

   Helyes felemelés: Bal kezünket tegyük a nyúl nyakszirtjére, jobb kézzel pedig, fogjuk meg a hátsó felét, hogy visszatartsuk (balkezesek fordítva). Jobb kezünket óvatosan csúsztassuk a teste alá, bal kézzel pedig, a mellső lábakat összefogva emeljük az állatot. Fontos, hogy emelés közben mindkét kezünkkel biztos fogást találjunk. Felemelés után karoljuk át, hogy biztonságot érezzen.

Nyul_helyes_megfogasaA nyúl helyes megfogása (Forrás: Peter Grün - A házinyúl)

   Sokan úgy emelik fel a nyuszit, mint a kisbabát szokás. Ez nem minden esetben kellemes az állat számára, de meg tudja szokni. Mindig igazodjunk a kedvencünk igényeihez, ha nem érzi jól magát az adott helyzetben, azt észre fogjuk venni, hisz ugrálni, fészkelődni fog.

  A legfontosabb, hogy fájdalmat ne okozzunk neki. Ne rázzuk meg a felemelt nyuszit, ha épp szabadulni akar, ne emeljük a két lábánál fogva sem.

Szállítás
    Ha elutazunk hosszabb időre, nem kell kedvencünket rokonokra, szomszédokra bízni. Először is állapítsuk meg, hogy az új hely (nyaraló, hétvégi ház, szálloda) engedélyezi kisállat bevitelét, és ha igen, nyuszinknak mennyire megfelelő mindez. Ha nyuszink otthon is szabadon van tartva, megfigyelhetjük, mennyire élvezni fogja az idegen környezetet. Persze legyünk körültekintőek. Vizsgáljuk meg, hogy a terület mennyire "szökésbiztos". S ha tehetjük utazás előtt feltétlenül oltassuk be elsősorban myxomatózis ellen. Ez mindenképp szükséges, ha olyan területre kerül, ahol más nyulak is tartózkodnak.

   Maga a szállítás nem okozhat gondot. Erre a célra tökéletesen megfelel egy macskaszállító láda. Ezt béleljük ki alommal. Biztosítsuk nyuszinknak az élelmet, s a lédús táplálékot (alma, sárgarépa). Ha hosszú útra készülünk, vigyük magunkkal az önitatót is. Ha ezeket betartjuk, kedvencünk nyugodtan és kiegyensúlyozottan fog utazni.

Szallitoketrec   Macska szállítókosár kiválóan megfelel nyuszink szállítására

Sétáltatás
    Napjainkban igen sok állatkereskedésben kaphatóak a különféle méretű pórázok. Törpenyúlnak (mérettől függően) a macska vagy a görénypóráz felel meg a legjobban. De manapság már kaphatók kifejezetten nyusziknak gyártott póráz is.

   Mindenképpen olyat válasszunk, melynek hámja van, így a futkározás hevében nem fog az állat kibújni belőle. Mielőtt levinnénk először otthon szoktassuk nyulunkat a pórázhoz. Erre két-három alkalom elegendő. Tehát otthon tegyük rá a póráz hám részét. Egy kicsit hagyjuk, hadd szaladgáljon ebben otthon. Magát, a póráz ráadását is meg kell szoknia az állatnak.

   Majd olyan helyre vigyük le, ahol viszonylag kevesebb a kutyasétáltató. Így nem ingereljük a kutyát, s a nyulat sem. S nem utolsó sorban a kutyaürülék is kevesebb. A sétáltatás mind a nyúlnak, mind a gazdinak élmény, bár kényelmes gazdiknak nem ajánlatos. A nyúl ugyanis nem fog a lábunk mellett szaladni, hirtelen irányt változtat, s a gazdi lába között szalad tovább a kiszemelt célpont felé. Ellenben határtalan élmény látni, hogyan reagál a kinti környezetre (ez főleg az állandóan ketrecben tartott, vagy tömblakásban tartott nyuszikra érvényes).

Retek_setal_1Kedvencünk élvezni fogja a közös sétákat

SetaVagy ha nincs kedve, akkor a szállítókosarat is megsétáltathatjuk

Vissza az oldal tetejére

Welfare

 

   Az állatok jóléte olyan állapot, amelyben megvalósul az állat fizikai és pszichológiai harmóniája környezetével. A jólét jele az egészség és a teljesen normális viselkedés. Mindkettő eléréséhez az életfolyamatok zavartalan, a fajra jellemző fejlődésére van szükség.

   A jólét az állat számára a jó közérzet folytonosságát, állandóságát jelenti. A nyulaknak a természetes aktivitásra szükségük van, amely nagyban befolyásolja közérzetüket.

   A welfare idegen szó, így teljes mértékben nem helyettesíthető a "jó közérzet" kifejezéssel, mivel az csak pillanatnyi állapotot tükröz. Ennek ellenére is célszerű a magyar kifejezés használata.

   A jóllét mérésére kétféle tudományos megközelítés létezik. Az egyik Braun szerint az, hogy a biológiai működésekre kell figyelmet helyezni. Eszerint összehasonlítjuk a normális viselkedéssel az állat jelenlegi viselkedését. Itt azonban ismernünk kell, mi is az állat normális viselkedése és mi tartozik már az abnormális viselkedés tartományába. Az állat eltérő környezeti tényezőkre eltérő viselkedéssel reagál.

   Abnormális viselkedés ellensúlyozására nagyon hatásos módszer a környezet gazdagítása. Ehhez azonban ismernünk kell az állat fajspecifikus szükségleteit. A társas viselkedést kielégíthetjük a csoportos tartással, vagy tükörrel. A rágás igényét szalma, széna vagy rágófa behelyezésével elégíthetjük ki. Az üregi nyúltól származó és a házinyúlban is fennmaradó rejtőzködési ösztönt búvóhelyek vagy polc behelyezésével elégíthetjük ki.

   A másik megfogalmazás Duncan szerint az, hogy az állat közvetlen szubjektív élményeire helyezi a hangsúlyt. Ezek tudományos módszerekkel mérhetők. Ilyen például az egészség, elhullás, fiziológiai jelzők és a viselkedési jelzők.

 

 

Vissza az oldal tetejére

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008