WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Milyen a nyúl vitaminszükséglete?

Nélkülözhetetlen szerepük közismert. Amelyből igen kis mennyiség kell az állat számára, azt általában az állat szervezete nem képes előállítani, így azt takarmánnyal és kiegészítőkkel kell a szervezetbe juttatni.

Egyes vitaminokat azonban az állat maga is előtudja állítani a cekotrófia révén. Ezek a vitaminok főleg a B-vitaminok közé tartoznak.

A vitaminokat két nagy csoportba sorolhatjuk. Léteznek zsírban oldódók, ilyenek az A, D, E, K-vitaminok. Ezek elraktározódnak a szervezetben,ezért a napi bevitele nem szükséges. A másik csoport a vízben oldódó vitaminok csoportja, melyek távoznak a szervezetből, ezért folyamatos pótlásukra szükség van.

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a hámszövetképződéséhez. Hiánya a szaporodásban és a fiatalkori növekedésben okoz gondot.A nyúl takarmányából az A-vitamin előanyagához a karotinhoz jut hozzá. Ez megtalálható zöldtakarmányokban, sárgarépában.

A D-vitamin a szervezetben a mész és foszforforgalmát szabályozza. Hiánya csontosodási zavart okozhat. A szárított szénafélék nagyobb mennyiségben tartalmaznak D-vitamint.

Az E-vitamin hiánya szaporodási rendellenességet okozhat. Ez azonban ritkán fordul elő, mert a szénák,gabonafélék gazdagon tartalmazzák.

A K-vitamint a nyúl emésztő csatornájában előállítja, így hiányával nemigen kell számolnunk.

A B-vitaminhoz a nyúl a lágybélsár evésével jut hozzá. Ezt bizonyítja az is, hogy a lágy bélsár B12-vitamintartalma 23-szorosa a kemény bélsárnak.

A B-csoportbeli vitaminok hiánya idegrendszeri zavarokat okozhat ezenkívül izomsorvadást idézhet elő.

C-vitamin hiányával lényegében nem kell számolnunk, mivel a zöldtakarmányok, a gyökér-és gumósok bőségesen tartalmazzák.

Ezért fontos a nyuszi számára a zöldtakarmány, a zöldségek és a friss fű is.