WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Miért sárga a tappancs?

A sárga tappancs minden nyúlnál előfordul. Ez egy természetes folyamat. :-( Hisz ő azon jár. Tudjuk néha orvosolni ezt a talp mosásával, azonban ő egész nap a szénán, forgácson tapicskol.

01_miert_sarga_a_tappancs   DE! Ha a talpa nem sárga, hanem kezd kikopni egy kis helyen, általában szinte szabályos kör alakban kezdi, akkor az talpfekély. Ezt még korai stádiumban el kell csípni. A nyusziknál ez gyakori. És sajna a törpéknél, főleg a rexeknél még gyakoribb, ott szinte kivédhetetlen.

02_miert_sarga_a_tappancs

   Ekkor mossuk meg a talpat és kezeljük naponta jóddal. Ha már csúnyább a seb, tehát kicsit sebes, vagy netalán véres, akkor a jód után egy kis neogranormon kenőcs nagyon jó rá. Igaz ez emberi gyógyszer, de még első segítségnek nagyon sokat segít nekik. Ha nagyon csúnya, akkor irány a doki. Ő ad majd antibiotikumot neki és speciális krémet.

   Azonban ezt el kell kerülni. Nyusziknak veszélyes az antibiotikum (hisz a bélflórát tönkreteszi, ami a vitamin bélsár képzéséhez nélkülözhetetlen).

   Sokkal rosszabb a súlyos talpfekély.

03_miert_sarga_a_tappancs

   Többször figyeld a talpát a nyuszinak. És megelőzni pedig az alom gyakori cseréjével lehet. A legtöbb talpfekély, otthon tartott nyuszinál a vízben való állástól alakul ki. Szinte feldolgozódik a tappancs bőre. Ne álljon a nyuszi pisiben, vagy ne eresszen az itató, mert az is eláztathatja az almot.

   Én azt javaslom mindig, hogy a nyuszi alá forgács, majd rá széna. Így a pisi a forgácsba átfolyik. A nyuszi a száraz szénán fog állni és az illata is széna szag lesz. :-) Azért így is kell cserélni, de így nem kell naponta. :-)

   Maga a talpfekély, ha súlyos nagyon veszélyes. Ezért kell figyelni, hogy ne harapódzon nagyon el. Azonban itt már a véres, gennyes talpra gondolok. Én ilyennel csak a telepeken találkoztam, hobbinyuszinál soha. :-)

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008