WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Miért nem jó a gyógyszeres takarmány?

Sok állatboltban kapható ún. gyógyszeres takarmány. Ezt nem tudom miért árulják, mert hobbinyúlnak nem ajánlott.

Ezeket a nyúltelepek alkalmazzák, az anyától való elválasztást követő hetekben, hogy megakadályozzák a különféle betegségek előfordulását. Azonban itt hatalmas állatmennyiségről beszélünk és nem egy-egy egyedről. A telepeken értenek a fokozatosság elvéhez. És amint a nyuszinak szüksége van áttérnek a gyógyszer mentes takarmányra.

01_miert_nem_jo_a_gyogyszeres_takarmany

Azonban a hobbi állattartó ezt nem tudja (miért is tudná, hisz nincs rá szüksége) és ezért egy egy különleges alkalommal, vagy most kipróbáljuk ezt felkiáltással megveszi a nyuszinak. Ez veszélyes.

A nyuszik a telepen, a gyógyszermentes takarmányra való áttéréskor a megváltozott belső tartalom miatt (is), hasmenést kaphatnak, ez elhullással jár(hat). Ez ott, nem jelent nagy veszteséget, hisz elenyésző ez a százalék. Azonban ha otthon egy kedvenc pusztul el ebben, az már veszteség nekünk. Szóval ha a nyuszid már el van választva és ugye el van, ha már hozzád kerül, soha ne adj neki ilyen takarmányt még akkor sem ha az eladó ajánlja. Sajnos tudok pusztulásról emiatt.

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008