WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Mi a vemhességvizsgálat?

    A nyúl vemhességét külső jelekből igen nehéz megállapítani. A has nagysága és alakja szerint még a vemhesség utolsó napjaiban sem állapítható meg teljes mértékben.

01_mi_a_vemhessegvizsgalat

   Tapogatással azonban a vemhesség félidejétől kezdve megállapítható a vemhesség. Ehhez azonban gyakorlat szükséges. Sokan olyan nagy gyakorlatra tesznek szert, hogy szinte tévedés nélkül megadják az anyában található magzatok számát, mindemellett nagy létszámú anyaállatot tudnak minősíteni. Ez főleg a nagyüzemi rendszerben működő nyúltartásra vonatkozik. Otthon nem szabad vele próbálkozni, mert lehet kárt okozunk a fiókákban.

   A módszer lényege, hogy a nyulat óvatosan kézbe vesszük, vagy egy kemény, de sima felületre helyezzük, majd a hasfal lágyéki részén megtapintjuk a méhben elhelyezkedő magzatokat. Ezeket rugalmas golyók formájában fogjuk érezni. Kitapinthatjuk a bélsárgolyókat is, azonban ezek kemények és nem rugalmasak.

02_mi_a_vemhessegvizsgalat

  

   Ha a tapintásos módszerhez nem vagyunk elég ügyesek az állat magatartásából is levonhatunk néhány következtetést. A vemhes anya nyugodtabb, étvágya és testtömege növekszik. Az ellés előtt feltűnően sokat iszik, és fészket épít. Bár maga a fészeképítés még nem jelenti biztosan az anya vemhesülését.

   Napjainkban már UH módszerrel is vizsgálják a nyuszikat.

   Bakhoz helyezve a vemhes nyúl menekül, hangosan sír. Ilyen esetben gyorsan ki kell emelnünk a bak ketrecéből, mert a ráfedeztetés következtében vetélés is előfordulhat.

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008