WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Honnan tudod, hogy az anyanyúl szoptatni akar?

Az anyanyúl emberi szemszögből nem jó anya – nyúl szempontból viszont az… Az anyanyúl naponta egyszer ugrik be a fészekbe a fiókáihoz szoptatni őket – de ez nekik elég is.

Ilyenkor másfél-két perc alatt megeszik az egy napra való „élelmet” a fiókák. És persze a nyúltej sokkal tartalmasabb, mint pl. a tehéntej.

Ezen kívül az anya nem nyalogatja őket, nem gondozza – azért kell napközben a fiókákat elzárni az anyjuktól, mert nem is figyel rájuk. Szűk ketrecben rájuk lép, eltapossa őket. Ez természetes, nem bosszú, nem figyelmetlenség – a nyulak ilyenek.

Ha nem tudjuk kizárni az anyát – ezt egy lezárható kisajtóval végzik a nagyobb telepeken -, az anya a szoptató ládába naponta egyszer megy be.

A természetben sincs ez másképpen. Az üregi nyúl, miután megszoptatott az üregben, kívülről földdel tapasztja be az üreget. Majd mikor visszatér, akkor kiássa az üreg nyílását és szoptat.

Érdekes megfigyelni ezt a házinyulaknál – és a hobbinyulaknál is, persze. Ha az anya szoptatni szeretne, ezt az ásó, kaparó mozdulatot teszi a ketrecben is. Ki szeretné ásni az „üreg” bejáratát… Ilyenkor a gazdi tudja, hogy most jött el a szoptatás ideje…