WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Hogyan jelölik a nyulakat?

A fiókák legkorábban 21 naposan jönnek ki a fészekből és kezdik el kóstolgatni az anyjuk részére kitett takarmányt. A 21 napos nyulakat egyedileg mérik. Ezek az anya törzskönyvi lapjára kerülnek fel. Ilyenkor még a kisnyulak füle túl pici ahhoz, hogy tetováljunk bele. Ilyenkor krotáliát szoktunk alkalmazni. Ez egy könnyű, alumínium lemez, mely könnyen patentszerűen összenyomható. Így zárul a kisnyúl füle köré.01_hogyan_jelolik_a_nyulakat

Krotália jelzései: Számok vagy betűk kerülnek a krotáliára. Már a színe is jelentős lehet, az egyes telepek ugyanis egy-egy populáció vonalát külön színnel jelölik. Ez is segít a tájékozódásban.

Általában ötszámjegyű a krotálián szereplő szám. 00000-től 99999-ig.

A krotáliát célszerű úgy felhelyezni, hogy a számok a fülkagyló külső oldalán legyenek. Így nem kell magát az állatot kézbe venni az azonosításakor.

Öt hetes korban az állatokat ismét egyedenként mérjük. Ilyenkor megkapják a már végleges tetoválási számot is. Ez biztosabb módszer, mint a krotália. A tetoválásra tetoválófogót használunk, melyen igény szerint változtatható számsor található. A számok és betűk finom szögekből vannak kirakva, ezeket a fogó lapján csipesszel cseréljük. A behelyezett számokat csavarok rögzítik. A beállított fogót a nyúl fülére helyezzük és a belső oldalra enyhe nyomással rászorítjuk. A fogó eltávolítása után színezőanyaggal bedörzsöljük a fül belső oldalát. Ez a fedőanyag pár nap alatt lekopik és a tetoválás jól látszódva megmarad.

Tetoválás jelzései: A fülbe tetovált öt számjegyből az első kettő a születési hetet jelöli, majd a további három az adott nyúl sorszámát. Ha tenyészállományt tartunk meg a nyulak mindkét fülét tetoválják. Ilyenkor a másik fülébe a születése évének utolsó két jegye, a vonalszáma is belekerül.

A nyúl fülében ritka az ideghálózat, így a tetoválás nem jár nagy fájdalommal.02_hogyan_jelolik_a_nyulakat-150x150

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008