WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Hogyan adjunk be gyógyszert a nyuszinak…

 

01_hogyan_adjunk_be_gyogyszert_a_nyuszinakA beteg állatok gyógykezelésénél arra kell törekedni, hogy az előírt mennyiségű gyógyszer teljes biztonsággal bekerüljön a nyúl szervezetébe. A legbiztosabb módszer, ha a gyógyszert injekció formájában juttatjuk a szervezetbe.

   A gyógyszerbeadás másik lehetősége, amikor a készítményt takarmányba keverve kínáljuk az állatnak. Ez különösen hobbyként tartott nyulaknál biztonságos módszer, ahol a gazda figyelemmel tudja kísérni, hogy kisállata biztosan elfogyasztja a kívánt táplálékot.

   Hátránya azonban, hogy a legtöbb betegség étvágytalansággal jár, azonkívül egyes készítményeknek kellemetlen íze vagy szaga van, ezért az állatok nem akarják elfogyasztani. Tehát ez csak akkor alkalmazható, ha az állatok étvágya kifogástalan.02_hogyan_adjunk_be_gyogyszert_a_nyuszinak

   Megbízható eljárás, ha a folyékony, vagy por alakú gyógyszert ivóvízbe (esetleg kamilla teába) keverjük és adjuk az állatok elé, mert a beteg nyúl rendszerint szomjas, így a folyadékot szívesebben elfogyasztja. Folyadékba kevert gyógyszer esetén a hibahányadot csökkenthetjük azzal is, ha a készítményt szemcseppentő, vagy kanál segítségével a száj foghíjas részénél juttatjuk be az állat szájába.

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008