WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Ha rág a nyuszi?

 

 01_ha_rag_a_nyusziA nyúl metszőfogai állandóan nőnek, ezért kell neki rágcsálni. Ezt ne tévesszük össze az orr állandó mozgásával, mert az a légvételhez és szagláshoz szükséges.

Hiába rágcsál folyton a nyúl, mégsem rágcsáló. :-)

A nyuszi alapvető természete az előzőek ismeretében a rágás. Ennek kárát láthatják a bútorok és a vezetékek is. Mielőtt nyulat veszel, tedd nyúlbiztossá az otthont. Legalább azt a szobát, ahol futtatni fogod.

A vezetékek rágását nehezen tudod megakadályozni, mert a nyúl érzéksezrvei sokkal jobbak a miénknél, tehát ők érzik a vezetékben futó elektromosságot. Ezért lesz kecsegtető számukra a rágás. Ezáltal ők ismerkednek is vele. Ha tehetjük a vezetékeket rejtsük szőnyeg alá, vagy tegyük számára elérhetetlen helyre.02_ha_rag_a_nyuszi

A bútorok rágása azonban már a fogkoptatást szolgálja. Eziránti igényét kielégíthetjük, ha a ketrecében van fogkoptató. Rágcsálni bármit betehetsz, amit koptatónak a boltban adnak. De nagyon jó a szépia is, amit a papagájok ketrecébe tesznek. Egyébként rágófát is ajánlanék. A nyuszik a félkemény vagy puhafát részesítik előnyben. Ezek kérgét szépen le fogják pucolni. És ezzel játékot is kapnak.

A rágás a fogkoptatáson túl sztereotíp viselkedésben is megjelenhet. Ez egy abnormális viselkedés, mely az állat nem megfelelő tartásából vagy az unalomból származhat. Mindenképp mérjük fel, hogy kedvencünk eleget van-e kint, foglalkozunk-e vele, vannak-e játékai. Ha nincs időnk sokat futtatni egy megfelelő méretű ketrec és a benne levő játékok is elűzik az unalmát.

03_ha_rag_a_nyuszi

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008