WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

GYIK

1. Hasznos a nyuszinak az oltás?

Az oltással kapcsolatban annyi, hogy ha lakásban tartjuk a nyuszit, és nem is szándékozunk kivinni, akkor nem szükséges.

A betegség a myxomatozis és a nyulak vérzéses betegsége, ami ellen beoltják a nyuszit. A myxomatozis első sorban a kint levő nyulaknál veszélyes, mert könnyebben hozzáférnek a szúnyogok, ugyanis azok terjesztik a vírust. Persze városban is van szúnyog, de ritka hogy hozzáférjen fertőzött akár házi akár vadnyúlhoz. A betegség lefolyása rövid és csaknem mindig halálos.

Azonban ettől függetlenül ajánlom az oltást, főleg ha a nyuszit a szabadba is visszük. Kiállításra is kritérium. Tehát az oltás fontos, az előző sorokat csak azért írtam le, hogy nem kell megijedni a halálos betegség hallatán, mert ritka. Az oltással azt a kis esélyt oszlatjuk el. 🙂

Egyébként maga a szérum nem drága, l000-2000 Ft között 20 nyuszira. Érdemes több gazdinak összeállni, mert a felbontott szérum csak rövid ideig használható, ezért a 20 adagot ki kell fizetni. Persze állatorvosa válogatja.

Léteznek már kombinált szérumok, amik mindkét betegség ellen adnak védettséget, de évenként meg kell ismételni az oltást.

Vissza az oldal tetejére

 

2. Nagyon sokat mosakszik. Ez természetes, vagy nem?

A nyúl egyébként nagyon tiszta állat, azért mosakszik annyit.

Az élősködőket észre lehetne venni, bár nagyon ritkák nyuszinál, persze azért előfordulhat. Nálam majd 6 év alatt egyszer fordult elő bolha az egyik nyuszimnál, amit valószínű a szénával hoztam haza, (pedig gyári csomagolt volt). Nagyon vakaródzott és a háta közepénél sokat rágta a szőrét, mindig nyálas volt. Megnéztem a szőre tövét, és akkor láttam szaladni a bolhákat. Vettem bolhairtó sprayt, befújtam vele a nyuszit, kipucoltam a fekhelyét és azt is befújtam a spray-vel. Két nap alatt nyomuk sem volt a bolháknak. Az ilyen eset ritka.

Vissza az oldal tetejére

 

3. A száraz eledelt bent lehet hagyni a ketrecében, vagy vegyük ki inkább, és csak akkor tegyük be, ha etetjük?

A száraz eledelt nyugodtan bent lehet hagyni nála. Ha tetszik neki, kis tálkát is be lehet rakni a ketrecébe, hogy abból egyen és akkor kisebb az esélye, hogy pisis vagy vizes lesz a táp.

Vissza az oldal tetejére

 

4. Mikortól érdemes gyakrabban kivenni a ketrecéből?

Ha teheted, minden nap foglalkozz vele. Engedd ki, hadd ismerkedjen a maga tempója szerint a lakással, illetve azzal a területtel, amit engedsz neki. Lenyitod a ketrecajtót, és a kíváncsi természete miatt, úgyis kijön. Ha nagyon félénk, vedd ki és tedd távolabb a ketrecétől, de adj neki menekülési utat vissza a ketrechez. Nyugtasd meg, hogy nem kell félnie, simogasd, vagy adj neki valami finomat a ketrecen kívül. Így biztonságban lesz. Az ölbe szoktatást is elkezdheted. Vedd ölbe, például amíg ülsz a tv előtt és simogasd. Beszélj hozzá. Ha egyedüli nyuszi, és sokat hallja a nevét, meg fogja tanulni, mint egy kutya vagy egy macska. Erre elég gyorsan megtanítható.

Vissza az oldal tetejére

 

5. Minimum mekkora az a ketrec, amiben a nyuszi kényelmesen elfér, és jól is érzi magát?

Nálam az állatkák 60x40 cm-es ketrecben vannak, viszont mindennap futtatom őket. Hogyha erre nincs minden nap mód, akkor én az ennél nagyobb ketrecet ajánlanám. Lehet állatboltban kapni olyat, aminek méteres vagy másfél méteres a hossza. Na az már kész Kánaán a nyuszinak, és abba több mindent lehet pakolni neki. Ma már lehet kapni búvóhelyet, kis emelvényeket a ketrecbe, ezek mind nagyon hasznosak. A nyuszi így nem unatkozik, akkor sem, ha egyedül van.

Vissza az oldal tetejére

 

6. Szeretném megkérdezni, hogy egy anyanyúl mennyit foglalkozik a kicsikkel?

A természetben az anyanyúl nem sokat foglalkozik a kölykeivel. A fiókák az üregben vannak, az anya csak addig "néz rájuk", amíg beugrik szoptatni. Ez kb. 1,5-2 percet vesz igénybe naponta. Mivel a nyúltej igen tartalmas, ezért ennyi idő alatt a kicsik fel tudják venni a nekik megfelelő táplálékot.

Nincs másként ez a törpe nyusziknál sem. Ezért ajánlatos a kisnyulakat külön tenni az anyától. Az anya be fog állni egy adott időpontra, amikor szoptatni akar. Ezt jelezni is fogja: idegesen topog, ás, tépi a rácsot. A fiókák szintén jelzik, ha jön a szopási idő, mert kitakaróznak a fészekanyagból.

A tápláltságot a kölykökön észre lehet venni, ha teltek, hasuk duzzadt (látszik bennük a fehérség, a tej), melegek, bőrük nem ráncos.

Ha azonban az anya nem hajlandó a fészekbe menni, illetve beáll a fészekbe és a picik mozgolódása elijeszti, akkor lehetséges, hogy segíteni kell neki. Fordítsd a hátára az anyát, tegyed a csecsekre a nyuszikat. Ha ekkor sem engedi, lehet, hogy nincs teje az anyának. Az állatorvos adhat neki oxitocin injekciót. Ha ez sem segít, akkor mesterségesen kell a piciket táplálni.

Vissza az oldal tetejére

 

7. Miért tépi a rácsot?

Maga a ketrecrágás tulajdonképpen sztereotíp (abnormális) viselkedési forma, aminek igen sok kiváltó oka lehet. Például unalom, magány, megváltozott környezet, esetleg betegség.

Mivel minden nyuszi egy különálló személyiség, ezért látatlanban nehéz megmondani a konkrét okát, de az biztos, hogy valamiben "hiányt szenved". Megpróbálkozhatunk az étrendjének pici megváltoztatásával, feldobhatjuk a ketrecét játékkal, szerezzünk be neki (ha nincs) nyalósót és rágófát. Ez mind nagyon jó a nyúlnak az unaloműzésre. Próbáljuk valamilyen új, különleges dologgal színesíteni a nyuszi életét.

Vissza az oldal tetejére

 

8. Milyen első reakciót várhatok két nyuszitól? Várható-e verekedés az egymásnak nem tetszés miatt? Hogy ismerkednek a nyuszik egymással?

A nyulak érdekesen ismerkednek. Először próbáljuk meg az új jövevényt csak ketrecben lerakni a földre és hagyjuk, hogy a régi nyuszó körbejárja. Ha bak nyusziról van szó, nem kizárt, hogy körbejelöli az anyát, még ott a ketrecben. Ez többféle módon történhet. Lehet, csak az állát fogja végig dörzsölni a ketrec minden oldalán, (ez számunkra nem zavaró, de a nyuszi a ketrecben érezni fogja az új Adonisz "szándékait"). Lehet azonban az is, hogy a bak nyuszi fröcskölni fog. Ezt a vizeletével teszi. Gyakori jelölési mód náluk. Lehet, hogy ez eddig nem fordult elő, mert nem volt anya a közelében, (de ha szerencsénk van, a fröcskölést kihagyja a nyuszi). Tulajdonképpen vérmérséklettől függ a jelölés módja ezeknél a tenyésztett nyusziknál. Nálam a tenyészetben volt nyuszi, aki engem is folyton beterített, mert meg akart "szerezni", tehát jelezte, hogy a főnök ő és én is a tulajdonába tartozom. Volt olyan bakom is, amelyik sosem jelölt ilyen drasztikusan, mégis sok pici pöttömnek adott életet. 🙂

Verekedés természetesen előfordulhat, de nem a bak részéről. Ugyanis a nyúl társadalomban az anya a főnök. A természetben az állatok nagycsaládban, anyaközpontú társadalomban élnek. Tehát 30-40 anya él együtt és neveli a fiókáit. A családba még beletartozik 5-6 bak is, ők azonban a territórium perifériájára szorulnak, mert "csak" a párzásban vesznek részt. Egyébként a nők "dirigálnak". 🙂 Az előfordulhat, hogy az anya elveri egy kicsit a bakot, hogy megtanulja, kinek hol a helye a rangsorban.

Ha nem szeretnénk rögtön kis nyuszit, akkor viszont vagy felügyelet mellett, vagy pedig külön - külön futtassuk őket. A nyusziknál ugyanis nincs "tüzelési idő", mint más emlősállatoknál. A nyúl tulajdonképpen mindig fogékony. Vannak időszakok, amikor termékenyebb, tavasszal és ősszel, de a természetben is a köztes időt a fiókákra fordítják, (bár ez így nem jó megfogalmazás, hisz a nyúl nem foglalkozik annyit az utódokkal, mint más emlős). Én lány nyuszi mellé feltétlenül anyát vennék újra, ha nem szeretnének kicsiket. A természetben az anyák között is van rangsor, meg is verekszenek ezért a vezető címért.

Azonban a rangsor kialakításában mi is segíthetünk azzal, hogy ha kicsi nyuszi jön a nagyobb mellé, ne engedjük, hogy automatikusan körülötte forogjon a világ. Figyelmünket a régi nyuszira irányítsuk inkább, az új jövevény mindenben második legyen. A lényeg az, hogy ne érezze azt, hogy ő most második lett.

Persze ha mindent pontosan betartunk, akkor is lehet, hogy azért lejátsszák a rangsor meccset. Ez kergetésből áll, lehet bele is harap a régi nyuszi az új jövevénybe, de ez maximum egyszer fordul elő. Az új nyuszi megtanulja hol a helye, és ha ezt következetesen betartjuk, nagyon jóban lesznek. Valami hasonló dolog ez, mint amikor megszületik a kistestvér, és a nagyobb gyerek azt hiszi, hogy ő már nem kell, vagy már nem szereik annyira, hisz mindenki a pici körül nyüzsög.

Ha már megbarátkoztak a nyulak, utána is figyelni kell, hogy az erőviszonyok ne tolódjanak el. Például ha enni adunk nekik, mindig a régi nyuszi kapjon először. Ha kiengedjük őket (még ha együtt is), elsőként a régi kedvencet engedjük ki a ketrecből stb. Esti búcsú simit is ő kapjon először.

Összességében az anyák jól megvannak egymással ez a lényeg, csak tartsuk be mi is az ő játékszabályaikat.

Vissza az oldal tetejére

 

9. Zöldséget ehet a nyuszi? Mennyi idős kortól?

A zöldséggel semmi probléma nincs. Én a kicsiket már választáskor megkínálom zöldséggel, hisz ők a természetben is esznek ilyesmit, a kertészek meg a gazdák nagy "örömére", hiszen rettentő nagy károkat okoznak a földeken.

Én napi rendszerességgel adok nekik zöldséget, ugyanis jó kapcsolatot alakítottam ki a közeli zöldség kereskedéssel, így a zöldhulladékot mindig megkapom. Természetesen a hulladékot kiválogatom, a rothadt vagy fonnyadt zöldet kidobom.

Nagyon szeretik a retek, kalarábé, kelkáposzta, káposzta levelet, uborkát, almát, paradicsomot, dinnyehéjat. Viszont sohasem adtam nekik krumplit és gombát, ezek veszélyesek. A leveleket is átvizsgálom, nehogy permetezettek legyenek.

Egyszóval kitűnő kiegészítés a táp mellé a zöldféle, de adjunk néha száraz kenyeret is rágcsálni.

Vissza az oldal tetejére

 

10. Mennyi az átlag élettartamuk a nyulaknak?

A nyuszik élettartama eléggé változó, életkoruk sajnos pontosan nem ismert. A vadnyulakat nem vehetjük alapul, mivel ők sok környezeti hatásnak vannak kitéve, de nem élnek tovább 2-3 évnél. A telepen tartott húsnyulak meg sajnos 13-15 hetesen vágóhídra kerülnek. A kutatók már megállapították, hogy a húsnyulak, (persze ha nem vágják le őket) elélnek akár 8-10 évig is. Azonban a törpékről még konkrét információink nincsenek. Így ez ügyben elenyésző adat áll rendelkezésünkre. Ők ugyanis egy "genetikai mutáció" révén jöttek létre. Így nem tudjuk ez mennyiben befolyásolta az élettartamot. Ráadásul eléggé új keletű hobbiállatok, így nincs még akkora tapasztalat, hogy egyértelműen meg lehetne határozni élettartamukat. Mivel az "emberi érdekek" kívánták azt, hogy minél kisebb legyen a nyuszi termete, ez viszont valószínűleg az évek számának csökkenéséhez vezetett. Ez a szelekció hátránya. 🙁

Az én nyulaim általában 6 évig éltek, és betegség vitte el őket, pedig oltva voltak. Azonban vannak a tenyészetemben olyan manók is, akik már a bűvös 6 évet túlélték, és még mindig életvidámak. Szóval én a 6-10 évet tartom reálisnak.

Vissza az oldal tetejére

 

11. Érdemes adni a nyúlnak nyalósót?

A nyusziknak szükségük van nyalósóra. Igaz az, hogy a vitaminokat saját maguk előállítják, hisz a számukra szükséges vitamint a vitaminbélsárból felveszik. Azonban a só nem vitamin. Szükség van a nyalósóa, hisz az állatnak szüksége van erre az ásványi anyagra. A csak tápon tartott nyulaknak nem fontos, hisz a tápok önmagukban is tartalmazzák ezt. Azonban a hobbinyulak nem csak tápot kapnak, hisz nem hizlaljuk őket. Nyalósót bármely állatboltban be tudunk szerezni és rettentő sokáig elég. A nyuszink majd a maga igénye szerint fogja használni.

Vissza az oldal tetejére

 

12. Vad nyuszit meg lehet szelídíteni?

A kis vad nyusziról annyit írnék, hogy természetesen meg lehet szelídíteni, de nagyon nagy türelem kell hozzá.

Nekem volt olyan nyuszim, akit egy kiállításról "mentettem" ki. Igaz ő nem a mezőről származott. Egy külföldi "nyúlász" folyamatosan állatsimogatóban tartotta egy picike ketrecben. Hát elhoztam. A nyuszi nagyon lerobbant állapotban volt, a lábai is teljesen elsorvadtak, mert soha nem futkosott, és az állandó állatsimogatóban való tartózkodástól tartósan stresszes állapotba került. Fél évembe telt, mire nagy nehezen magától mászkált a lakásban. Az egyik legodaadóbb nyuszim lett. Hihetetlenül kezes, kedves, gondoskodó, a legjobb anyám volt. Kis idő elteltével a kiállításon fajta győztes is lett. Szóval ki lehetett kupálni. Sajnos már nem él. Több mint 5 évet élt velem. A korát én sem tudtam mikor elhoztam, mert nem tartotta számon a "gazdája", így azt sem tudom hány évesen pusztult el.

Egyszóval nagyon nagy türelemmel és szeretettel lehet kezelni a vad nyuszit is. Ha nem nagyon idős még, és nem volt túl stresszes az addigi élete, akkor lehet, hogy nagyon gyorsan idomul.

A vadnyuszi pedig már egy más kérdés.

Vissza az oldal tetejére

 

13. Mit tegyek, ha túlnőtt a nyuszi foga?

Az, hogy a nyuszi foga nem szabályos állású, sajnos genetikai hiba. 🙁 Valószínű az őseinek is ilyen fogállása volt. Erre a nagy tenyésztők, illetve a tömegtermelés figyel, és ezeket az egyedeket selejtezi. Persze, ha hobbiból tartunk nyulakat, és pici koruktól az ember szívéhez nőnek, (bár én a nyúltelepen is imádtam minden egyes nyulat 🙂 nemcsak az otthoniakat), ilyesmire nem figyelnek. A szabálytalan fog állásból a nyuszinak nem lesz problémája, főleg ha rágófája van. Néha ellenőrizzük a fogát, ha már nagyon szétcsúsztak és hosszúak, túlnőttek, (mivel előfordul, hogy a rágófán nem tudja teljesen lekoptatni, éppen azért, mert nem szabályosan illeszkednek a fogai), akkor el kell vinni állatorvoshoz, és ő egy körömvágó csipeszhez hasonló eszközzel lecsípi a végét. Ez nem fáj a nyuszinak, és vérezni sem fog. Mindenesetre azért házilag ne próbáljuk meg, legjobb orvosra bízni. Állatorvosa válogatja, hogy kér-e a foglecsípésért pénzt, hiszen csak egy mozdulat. Ha a nyuszink fogai hajlamosak a túlnövésre, legalább félévente le kell csípetni a túlnőtt végeket.

Vissza az oldal tetejére

 

14. Miért dobog a nyuszim?

A szabadban élő nyulak ösztönösen teszik. Az "ős", az üregi nyúl ezzel a reakciójával a többi társát figyelmezteti a veszélyre. Tehát ha izgatott, valami riadalmat kelt benne, dobbant és ezzel jelez, hogy menekülni kell.

A törpe nyusziknál azonban már egy picit más a helyzet. Jobban formálódtak hozzánk, emberekhez. Náluk is megvan ugyan a dobbantásnak a veszély jelző szerepe, de sokszor a játék hevében is ezt teszik, (játsszák a különféle szituációkat) és persze nem tudják megtagadni őseiket sem, mert ha félnek, akkor is így jeleznek a többieknek (és a többiek szerepét Rád is oszthatja). 🙂

Igen, ugyanígy fejezik ki a hisztit is. Rafinált kis állatok. Nekem volt olyan nyuszim, amelyik amint hazaértem és odamentem hozzá, már toporzékolt. A kis drágám vérmérséklete kicsit hevesebb volt és így jelezte, hogy már nagyon elege van a ketrecben kuksolásból, és engedjem ki. Amint kinyitottam a ketrec ajtaját, azonnal abbahagyta a dobogást és jött simire.

Szóval lehet hiszti a dobogás, ugyanis némelynek hihetetlen öntudata van, és rettentő akaratos tud lenni. 🙂

Vissza az oldal tetejére

 

15. Bakot vagy anyát?

A fiú és a lány mentalitása sokban nem különbözik, ha egyedül tartjuk őket. A baknak azonban előjöhet a férfiúi oldala akár egyedül is. Ilyenkor fröcsköl. Megjelöli a territóriumát. Ezzel nem csak a tapétán vagy bútoron képes maradandó nyomot hagyni, de néha a gazdit is. Ez főleg akkor kellemetlen, ha az ember a legszebb ruhájában éppen indul valahová. Ezért, ha nagyon jelölőssé válik a fiú, én az ivartalanítást javasolnám.

Sokszor előfordul, hogy egyedüli fiúként, (ha nincs másik nyuszi), ezt a fröcskölést elhagyja és csak kedvesen udvarolni fog nekünk, ami pedig abból áll, hogy körbeszaladgál és fura zümmögő hangot ad. 🙂 Egyébként nagyon édes ilyenkor.

A lányoknál ilyen nem fordul elő, ők nem udvarolnak, nem is fröcskölnek, inkább az állukon lévő szagmirigy odadörzsölésével jelölnek.

A nyúl termékenysége sem ciklikus. Egy anya nyuszinál maga a "tüzelés" (ami rossz szó, mert ilyen nincs náluk), nem észrevehető. Ha a nőstény befogadja a bakot, ahhoz kell maga a bak is. Ha a nőstény készen áll a párzásra, arról küllemi dolgok nem nagyon árulkodnak, (pirosabb a péra stb.) de ezekkel egy hobbinyulas úgysem foglalkozik, és nem zavaró.

Vissza az oldal tetejére

 

16. Tarthatóak együtt egynemű nyulak?

A természetben a nyuszik családokban élnek, ahol egy anya a főnök. 🙂 Ez a családfő. Ő lakik a legjobb és legbiztonságosabb helyen az üregben stb. A bakok is a családhoz tartoznak, de ők a territórium perifériáján. Védik a családot, és csak a párzáskor mennek az anyák közelébe.

Az anyák verekszenek a természetben a rangsor miatt. Persze a bakok is az anyák miatt.

A lakásban tartott nyuszik a háziasítás folytán már nagyon sokat változtak. Ha sokat foglalkozunk magányos nyuszinkkal, tényleg jól elvan egyedül is. Ha azonban sokat van a nyuszi a lakásban egyedül, vagy csak esténként kényeztetik, szeretgetik, én akkor ajánlanám mellé a társat. Ha napközben külön ketrecben is tartózkodnak, akkor is kialakul köztük a kommunikáció. 🙂

Anyákat nagyon könnyű együtt tartani. A fontos az odafigyelés, főleg az elején, mikor megjön az új jövevény. Hallgatólagosan, és minden verekedés ellenére, a régi, amelyik nyuszi már nálunk van, ő lesz a "családfő". Tehát ő az alfa nőstény, mondhatjuk így is. Ha bekerül az új nyuszi, erre nekünk is ügyelnünk kell, vagyis jó, ha külön ketrecben tartjuk őket, mert kell a magánszféra. Viszont nem kell nekik külön szoba, jól el lesznek egymás mellett is. Különösen arra figyeljünk, hogy a régi nyuszit ne "mellőzük". Ha tehetjük, először hagyjuk a ketrecben és engedjük, hogy a régi nyuszó a ketrecen kívülről megszaglássza. Majd vegyük a kezünkbe az új nyuszit, és ott ismerkedjen vele a régi. A rangsor betartása nekünk azt jelenti, ha pl. enni adunk majd nekik, akkor a régi nyuszinak adjunk először, őt engedjük ki először, ő kapja az első és az utolsó simit a nap folyamán. Ez akkor fontos, ha egy légtérben vannak.

Így nem lesz gond, lehet, hogy megkergetik egymást, hisz nekik is le kell játszani a partit, de verekedni nem fognak, főleg hogy még nem ivarérettek. Így nagyon könnyű lesz összeszokniuk.

Vissza az oldal tetejére

 

17. Szükséges-e az ivartalanítás?

Ha szükséges, a bakot szokás ivartalanítani. Legfőképpen azért, mert a baknyúl jelöl, főleg, ha anya is van a közelében. Csak ritkán fordul elő, hogy ilyenkor ezt a nyuszi nem teszi meg. Ezzel ő a territóriumát jelöli, és mivel az anyát is a tulajdonának tartja, így megjelöli azt is. Az anya is jelöl a nyusziknál, de ez számunkra nem zavaró. Biztos látták már, mikor az állát a körülötte lévő tárgyakhoz dörgöli. Ő ezzel jelzi a territóriumát. Az áll alatti mirigyéből ferromonokat helyez a tárgyakra. Ez számunkra nem érezhető, de a nyusziknak sok mindent elárul. 🙂

Az ivartalanítás elég veszélyes, de ha jó orvost találunk, akkor annyi kockázattal jár mint bármely más állatnál. Ha elvisszük a nyuszit az orvoshoz, első legyen az, mielőbb bármit is tesz, hogy leméri a nyuszit. Ha ezt nem teszi meg, keressünk másik orvost. Ezek a nyuszik nagyon kicsik. A nyulaknak való gyógyszerek, oltóanyagok, pedig húsnyulakra vannak kifejlesztve, amik akár a 10 kg-t is elérhetik. Ha az orvos csak úgy hasra ütve saccolja meg a nyuszi súlyát, akkor komolytalan.

A nyulak eléggé stresszes állatok (gyáva nyuszi ugye :-)). Az altatásban nem maga a procedúra a veszélyes, hanem az ébredés. Nagyon mélyen el tud bódulni az állatka, főleg a stressz miatt. A nyúl saját magát is be tudja ijeszteni annyira, hogy elpusztul. 🙁

Tehát ha jó és megbízható orvost találunk, javasolnám az ivartalanítást. A nyuszi természete nem fog nagyon megváltozni a műtét után. Kicsit kezesebb lesz, és nem fog jelölni, udvarolni.

Vissza az oldal tetejére

 

18. Csak tápot adjak, vagy mást is ehet a nyúl?

Az tévhit, hogy a nyuszi csak tápon él. Ez így igaz akkor, ha telepen húsnyúlként tartják, kisebb háztáji tenyészetek is erre esküsznek, ez persze csak a régi, jól berögzült "butaság", amit sajnos nem tudnak megváltoztatni.

Tény és való, ha a nyuszit tápon tartják, hamarabb éri el a vágósúlyt, de ha zöldséget is kap, jobb ízű lesz a húsa. Én ugyan elvből nem eszem nyúlhúst, de ez a tény bebizonyosodott a PhD idején végzett kísérleteim alapján. A kísérleteim nem mindig a tömegre, hanem az állatok jólétére irányultak. (Ez kellene a hústermelőknél is).

Szóval zöldség, nyugodtan. Próbálkozzunk, mondjuk egy szál sárgarépával. Tegyük be neki, nagyon fog neki örülni. 🙂 Megtehetjük fokozatosan is, de lényegében teljesen mindegy, nem lesz tőle baja, ha egyszerre kapja. Többféle dologgal is próbálkozhatunk, a répát szinte mindegyik nyuszi szereti, de favorit a káposzta levél, saláta, retek levél.

Ha sok sárgarépát eszik, ne ijedjünk meg, de lehet, hogy a bogyói narancssárgák lesznek. 🙂 Ez nem baj, csak furán néz ki. Viszont azzal számolni kell, ha sok zöldséget eszik többet fog pisilni, tehát lehet, hogy többet kell almoznunk.

Egy-két dolgot nem szabad adni neki, például a hagymás növényeket, aminek gumója van, és a hámozott krumpli héjat sem, mert abban méreganyag található. Egyébként bármit, amit mi megeszünk, megkínálhatjuk vele őkelmét is, majd eldönti, hogy melyik ízlik, melyik nem. 🙂

Vissza az oldal tetejére

 

19. Milyen idős korától ehet mindent a nyúl?

A nyuszi 21 napos koráig tejet szopik az anyjától.

Általában ekkor választják el őket. Előfordul kicsit később, 1-2 hónaposan, de ez a maximális szopási idő. Eddig a nyuszi béltraktusa nincs még kifejlődve, azaz a beleiben csak a tejcukor lebontó enzimek vannak jelen, illetve túlsúlyban.

Amikor a nyuszi már közeleg a választás idejéhez, akkor egyre gyakrabban eszik bele a mamája eleségébe, ez lehet széna, vagy bármilyen más zöldség, ami a mama elé van téve. Tápot is eszik, ha annak megfelelő a mérete ahhoz, hogy a szájába vegye, és el tudja rágni (különféle tápméretek vannak forgalomban). Így a választásra a tejcukor bontó enzimek eltűnnek, és kialakul a nyuszi végleges enzimrendszere. Ilyenkor (tehát választás után), már bármit lehet neki adni, amit egy felnőtt nyúl kaphat.

Fontos, hogy víz és széna azért mindig legyen előtte, a táp nem olyan lényeges. Azért naponta kapjon azt is, de táp állandóan ne legyen előtte, mert ha nem mozog eleget kis duci lesz. 🙂

A lényeg, hogy az évszaknak megfelelően a nyuszi is kaphat mindent.

Vissza az oldal tetejére

 

20. Miért nem jó a macskaalom?

A nyuszi azon kevés háziállatain egyike, amelyik nem tud hányni. (A másik ilyen a ló). Így, ha valami bement, csak egy felé jöhet ki a nyusziból. A macskaalom pedig, nedvszívó hatású, és kis pogácsákat képez a zúzalékból. Na, ha ez bejut a nyuszi gyomrába, ott a nedvesség hatására szintén összeáll, és onnan sehová nem jut. Visszafelé nem tud menni, mert a nyuszinál a nyelőcső beszájadzása a gyomorba nem engedi, hogy visszafelé is jusson táplálék vagy bármi más. Az összetapadt alompogácsa nem tud a végbél felé haladni, így ez a nyuszi vesztét okozza. Sajnos volt rossz tapasztalatom. Egy ismerőst nem tudtam meggyőzni, mert váltig állította, hogy nem lesz baja a nyuszinak. Két hét alatt elment szegény, mert elzáródott a gyomra.

Én azt javaslom, hogy tegyünk forgácsot a ketrecbe, majd a tetejére szénát. Lehet kapni mindkettőt. Így a szagok bent maradnak, de a nedves résszel nem érintkezik közvetlenül a nyuszi.

A macskaalmot mindenképpen mellőzzük! Akkor is ha a tenyésztő azt mondja a nyuszi nem buta nem fogja megenni. Ez igaz is a nyuszi okos állat, de az ismerkedés nála evvel jár. A szájába veszi a dolgokat, megrágja megízleli. Óhatatlanul lemegy az alom.

A másik fontos dolog, hogy ha wc-t rakunk be neki a ketrecbe, abba sem szabad macskaalmot rakni.

Vissza az oldal tetejére

 

21. Lehet a nyúl körmét vágni?

A körmeit magunk is le tudjuk vágni, ha van körömcsipeszünk. Azonban nagyon kell figyelni, mert a körömben hús és idegek is futnak. Ha fény felé tartjuk a körmét, látjuk, ahol sötétebb, az már a fájdalmas rész. Ha világos szőrű a nyuszi és világos a szaru is, akkor látszik alatta a rózsaszín réteg, ahová már ne vágjunk bele, mert fájdalmat okoz.

Ahol a körmében a körömhús van, ott sötétebb a karom. Ahol csak tiszta szaruréteg van, ott szinte átlátszó. Azt lehet vágni csipesszel, amivel mi is körmöt vágunk.

Ha nem merjük először megtenni a körömvágást, egy kutyakozmetikus szintén megcsinálja úgy, hogy meg is mutatja Nekünk, hol kell lecsípnünk. Én eddig még olyan kozmetikussal nem találkoztam, aki ezért a műveletért pénzt kért volna. Hisz ez szinte fél perc és alig munka. 🙂

Vissza az oldal tetejére

 

22. Terhes nő mellett lehet nyuszit tartani?

A nyusziknak nincsen emberre átterjedő betegsége, legalábbis olyan, mint például a macskánál a toxoplazmózis, ami nagy veszélyt jelent a kismamákra.

A nyuszik szobatisztaságra nevelhetők. Különösen a házi kedvenceknél fordítunk erre nagy gondot. Ha az állat tisztán van tartva, egyáltalán nem jelent veszélyt számunkra. A nyusziknál nem kell számolni a széklet vagy az alom takarítása során felmerülő betegségekkel, mint például szintén a macskánál.

A lakásban egyedül tartott nyúl semmi gondot nem okoz.

Amíg a nyúltelepen dolgoztam, több doktori társam is kismama lett. Ők, amikor kiderült a terhességük, többet nem jöttek le a telepre, illetve keveset foglalkoztak az állatokkal. Persze itt 1500 nyúlról beszélek, amiket egy légtérben tartottak.

A nyuszinak egyedül a szőre nagyon alattomos, mert vékony, pihés és száll. Ez nagy mennyiségben tartott nyulaknál belélegezve ártalmas lehet, de egy nyuszinál nem jelent gondot. Annyira sem zavaró, mint egy kutya vagy cica vedlése.

Ami miatt a kolleganőim nem jöttek már le a nyúltelepre, azt inkább az első terhesség miatti mindentől fél a kismama jelenség okozhatta Én azt mondanám, hogy egy házi kedvenc semmi problémával nem jár. Ha kismama vagy, akkor nincs olyan betegség, ami károsíthat sem Téged, sem a Manót. Ha kisbabád van és mellette egy nyuszi, ami kistestű, és nem tud felmászni az ágyába, mint mondjuk egy macska, nem tud a pici hasára vagy fejére rákuporodni, nem okoz semmi bajt.

Vissza az oldal tetejére

 

23. Hogy neveljem szobatisztaságra?

A nyuszit könnyű megtanítani a szobatisztaságra, mert alapvetően szobatiszta állat. Ha nagy nyúltelepen tartjuk, akkor is egy helyre ürít. Így, ha először kiengedjük a nyuszit, várjuk meg, és figyeljük meg, hogy hova pisil. Akkor a kis tócsáját törölgessük fel, és oda, ahová rakta, oda tegyük az almos ládikáját. Tegyünk bele almot, (széna, forgács stb.) és tegyük bele a papír zsebkendőt, amivel feltakarítottuk a pisijét. Érezni fogja ott a saját szagát, és oda fog menni, pisilni.

Persze lesznek balesetek. Ilyenkor résen kell lenni, ha a nyuszi pisilni készül, általában farolni kezd, és ha a fenekével egy biztos pontot ér, (például falat) akkor pisil. Ha ezt látjuk, tegyük bele az almos tálcájába őkelmét, és persze ha belepisil, dicsérjük meg nagyon. Olyan ez, mint a cicáknál, kutyáknál.

Persze időbe telik, de 1-2 héten belül megtanítható erre. A bogyókat is oda fogja koncentrálni. Nyilván lesz olyan bogyó, amit elhagy, hiszen ez sajnos a nyuszi szokása, mert az anyák így jelölik a territóriumukat. Vagyis körbebogyózzák. Viszont erről is le lehet szoktatni, csak figyelni kell a nyuszira, és persze dicsérni nagyon sokat. 🙂

Vissza az oldal tetejére

 

24. Nyuszi mellett milyen állatokat tarthatok társként?

Törpe nyuszi mellé jó társ a másik nyuszi, meg persze más állat is. A lényeg az, hogy ne ragadozó legyen. Mondjuk görény. Szoktak tengeri malacot mellé venni. Nekem cicám is van a nyuszik mellett. Ő azért szokott durvulni a játék hevében, de a nyuszók sem hagyják magukat.

Egyszer kiskacsám is élt velünk. Tehát a tárház széles.

Ha nyuszit szeretnénk társnak, és nem akarunk kis nyuszikat, akkor a nőstény mellé természetesen másik anyát vegyünk. Azonban én mindenképp külön ketrecbe raknám őket. A nyusziknál is kell a magánszféra. Lehet, hogy később ők választják majd a közös ketrecet, de nem biztos, hogy eleinte vagy akár később is örülni fognak a közös helynek.

Vissza az oldal tetejére

 

25. Honnan szerezzek nyuszit?

Én állatkereskedésben vennék nyuszit. Sajnos sok "tenyésztő" a fiókáit ide adja el, mert azt hiszi (különösen Húsvét táján), hogy jól kereshet ezzel. Azonban a nyuszik a kereskedésben boldogtalanok, mert a nagy zaj, a jövés-menés stresszt okoz, és sokszor a tartás sem megfelelő.

Mi törpenyulasok küzdünk a "nyúlgyártás" ellen, kevés sikerrel. És pont ez ellen beszélek, ha azt mondom kereskedés. Ha a nyuszikat nézem akkor viszont őket kell onnan elhozni, hogy jó helyre kerüljenek. És nem a tenyésztő a fontos. Így ha kereskedésből veszünk, még egy jó érzést is kaphatunk, hogy "megmentettünk" egy nyuszit. Mintha menhelyről vennénk kutyát. Egy hihetetlenül kedves, és nagyon hálás állatot fogunk elhozni, aki körülrajong. 🙂

Akik ilyen helyről vettek nyuszit, mind azt mondták, hogy végtelenül hálás és kedves állatot kaptak.

Vissza az oldal tetejére

 

26. Tengeri malac mellé nyuszi?

Tengeri malac mellé lehet, hisz mindkettő "zsákmányállat". Nem fogják megtámadni egymást. Viszont külön kellene tartani őket, legalább is az elején. A nyuszinak nem jó a terrárium, neki ketrec kell.

A nyuszi, amit veszünk kicsi lesz ugyan, de nőni fog, és ha nem mindig lesz alkalmunk futtatni a lakásban, így kényelmes ketrec kell neki. Legyen 1 m hosszú kb. 50 cm széles. Ilyen ketreceket már lehet kapni nem túl drágán is. Magát az almot ugyanabból megoldhatjuk, mint a tengerimalacét. Forgács kell a nyuszi alá, meg széna. Később, ha szobatisztaságra neveljük, akkor majd kell neki egy külön kis sarkocska.

Az etetésük is szinte megegyezik. A tengeri malac ugyanazt az étrendet eszi, mint a nyuszi.

Sokan választják ezt a variációt, mert a tengeri malac is nagyon jó társa a nyuszinak. Sok helyről kaptam jelzést, hogy a malac is jól érzi magát a ketrecben, jól elvannak együtt.

Egy tengerimalac tenyésztőt azonban érdemes lenne megkérdezni, hogy ő milyen nemű malacot ajánl az együtt tartásra.

Vissza az oldal tetejére

 

27. Mit tegyek, ha melege van?

A nyuszik a melegben nem érzik jól magukat. 🙁 Sajnos a nyuszi nem tudja lihegéssel leadni a hőt, csak a fülén és a "kiálló" részein keresztül. 🙂 Ilyenkor sajnos még a műanyag ketrec is csak plusz meleget ad, nem tud a nyuszi megfelelően hőt leadni.

Baj azért nincs, mert nyugodtan lehet nyírni is a nyuszit :-), de akár meg is fürdethetjük. A langyos vizet még élvezni is fogja. Nagy melegben mindenképp hideg vagy langyos vízzel jó alaposan vizezzük be a fülét, a pofiját, akár a talpait is. Így segítünk neki leadni a hőt és gyorsítjuk a hőcserét. 🙂

Meg persze az ivó vizét is mindig cseréljük neki, hogy az is inkább langyos legyen, ne jéghideg, de azért inkább az a de jó hűvös érzetű víz legyen. 🙂

Ennyi bőven elég a nyuszinak. Főleg ha a ketrecben van neki helye, ahová el tud bújni, ha melege van. Mindenképp legyen azért szellős helyen a ketrec. Már amennyire a melegben ezt meg lehet oldani. Ne legyen közvetlen napon a ketrec.

Vissza az oldal tetejére

 

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008