WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Házinyúl fajták

Házinyúl fajták

 

   A domesztikáció során a nyúl bizonyos változásokon ment keresztül, mind morfológiailag, mind viselkedéstanilag. Napjainkban a házinyúl fajon belül mintegy 80 fajtát ismerünk. Jelenlétüket tenyésztők munkájának köszönhetjük. Ritkábban a véletlen mutációk végett alakultak ki.

   Az ismert fajtákon belül számos változatot ismerünk. Ezeket sokan önálló fajtának tekintik, míg mások fajtán belüli változatoknak.

Ez alapján megkülönböztetünk:

  • Óriás fajta
  • Közepes testű fajta
  • Kistestű fajta
  • Törpe fajta
  • Rex fajta
  • Hosszú szőrű fajta

  Óriás fajták: Korábban az óriás fajtát, belga óriás és német szürke néven ismertük. Az óriás jelleg könnyen felismerhető. Az állatnak erőteljes teste, hosszú hengeres alkata van. Állásuk magas, egyenes. Füleik hosszúak, 19-21 cm között mozognak. Ezek a kosorrúak kivételével mindig állnak. Kifejlett kori testsúlyuk legalsó határa a 6-7 kg, azonban felső határa nincs.

  Közepes testű fajták: Ebbe a csoportba tartoznak a mai gazdasági szempontjainkból fontos fajták. Elsősorban hústermelésre alakították ki őket. Kifejlett kori testnagyságuk 3,5-5 kg között mozog.

   Kistestű fajták: Ide sorolják azokat az állatokat, melyek élősúlya 2-3,5 kg között van. Számos hobbinyúl tartozik ebbe a csoportba. Nagyon sokféle színváltozatú állat található a kistestű fajták között. Mivel itt már főleg a sport és hobbitenyészet a fő szempont, ezeknek az állatoknak gazdasági haszna tulajdonképpen minimális. Ebbe a csoportba tartozó nyulakat még nemesítésre és fajták előállítására is használják.

   Törpe fajták: Ezeknek az 1-2 kg közötti élősúlyú állatoknak gazdasági jelentőségük egyáltalán nincs. Régebben laboratóriumi nyúlként alkalmazták őket, és kutatások, kísérletek alanyai voltak. Azonban az egyre jobban teret nyerő állatvédelem miatt már egyre kevésbé használják ezeket az állatokat tudományos célra. Rengeteg színváltozat létezik a csoporton belül. Az Államokban számtalan tenyésztő klub létezik.

   Rex fajták: Ebbe a csoportba egy különleges rövidszőrű fajta tartozik, melynek jellemzője, hogy az aljszőrzetet és a fedőszőrzetet alkotó szőrszálak egyenlő hosszúságúak. A szőrszálak a bőrből függőlegesen nőnek és az egész testen egyenletesek, még a háton sem haladják meg a 20 mm hosszúságot. Ezáltal a nyúlnak hihetetlen puha, szinte bársonyos tapintású a bundája. Kialakulásuk részben mutációra, részben tudatos tenyésztésre vezethető vissza. A törpe Rexeket nálunk is hobbiként tartják, a nagyobb termetű Rex nyulak viszont bundájuk miatt gazdasági haszonállatoknak tekinthetők. Azonban ez az ágazat ma már csekély sikerrel mozog.

   Hosszú szőrű fajták: Ide soroljuk az angóra és a róka nyulat, valamint a törpe rókanyulat. Napjainkban azonban már foglalkoznak a törpe angóra kitenyésztésével is. Azonban ez egyetlen hobbitartónak sem lesz megfelelő, hisz az angóra bundáját időszakosan tépni kell. Az angóra legfontosabb bélyege az angorizmus, mely más emlősöknél is megtalálható (kecske, tengerimalac, macska). Az állat szőrzete folyamatosan nő, szemben a normál szőrhosszúságú nyulakéval. A gyapjú minőségét nem a genotípus, hanem a tépés módja határozza meg. A rókanyúlnak ilyen tulajdonsága nincs. Őket csak kedvtelésből tenyésztik.

Vissza az oldal tetejére

Törpenyúl fajták

 

   Ebbe a csoportba azokat a nyúlfajtákat soroljuk, amelyek kifejlett kori élősúlya 1,00 - 2,00 kg között van. Apró termetükből adódóan gazdasági jelentőségük elenyésző. Hobbiállatként azonban manapság igen nagy népszerűségre tettek szert. Régen a gereznáért is tartották, mivel rendkívül dús a szőrük, azonban ilyen kis állatról nagyon kevés prém húzható. Azonban ezeknek a kis nyulaknak a vizsgálatával a nyulászok rengeteg új információhoz jutottak.

Vissza az oldal tetejére

Hermelin vagy Holland törpenyúl

 

Származás
   Az 1880-as években egy holland tarka alomban tűnt fel egy hófehér, piros szemű, sokkal kisebb súlyú nyúl. Mutáció volt, ami a törpeség génjét hordozta. Ez volt a holland törpe őse. A legrégebbi, de mindenképpen a legismertebb törpe fajtát először Angliában mutatták be 1984-ben. Kezdetben némi gazdasági hasznot is reméltek tőle, a selymes szőre és annak ezüstös árnyalata miatt. Mivel mindezek a menyétfélék családjába tartozó, hermelinre emlékeztető jegyek, innen kapta nevét is, Hermelin nyúl. A tenyésztés során kialakult egy kék és egy barna szemű változat is. Az előbbit Németországban tenyésztették ki 1902-ben. Ezután kezdték a színeseket is tenyészteni.

Megjelenés
   A legkisebb termetű törpenyulak, alkatban jelentősen eltérnek az egyéb nyúlfajtáktól. Általában 100 pontos rendszerben bírálják őket.

Küllem
   A fej viszonylag nagy, a homlok széles. A nyak rövid, alig látható. A test rövid, hengeres, a vállak szélesek. A mellső lábak rövidek és finomak. A farok nagyon rövid és szorosan simul a törzshöz. Szemei nagyok és kidülledők. A fülek ideális hosszúsága 5,0-5,5 cm, teljesen szőrözöttek, végük lekerekített, felállók. A szőrzet rendkívül puha, tömött és viszonylag rövid. A szőrszálak hossza 18-20 mm.

20070422_Nyulkiallitas_Holland_torpe-1024x768

Méret
Minimum 0,7 kg, maximum 1,5 kg. Az ideális súly 1,0-1,2 kg. Végleges testsúlyát féléves korára éri el.

Tenyésztő szervezetei több országban is megtalálhatók, főként nyugat-európai országokban.

Vissza az oldal tetejére

Törpe kosorrú

Származás
   Ez a nyúlfajta sokkal fiatalabb, mint a holland törpe, csak az utóbbi évtizedekben tenyésztették ki. Már az első években számos színváltozata jelent meg.

Megjelenés
A nagy kosorrúakéra hasonlít, de törpe változatban.

Küllem
   Tömör testfelépítés jellemzi. A nyak rövid, a hát és a far jól izmolt. A lábak rövidek, erősek. A fej kerek, széles. A profil erősen kerek (kosorr). A szemek fényesek. A korona, (ez a fejtetőn keresztül húzódó, kiemelkedő rész) kifejezett. A fül széles, lekerekített, szőrözött, a pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz. A fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, patkó formában fogják körül a fejet. Ideális hosszúsága 22,0-28,0 cm. A szőrzet sűrű, a fedőszőrök nem durvák. A szőrzet színe (néhány kivételtől eltekintve) egyezik a nagy kosorrú színeivel.

Méret
   A fajta legkisebb tömege kifejlett korban 1,0 kg, legnagyobb 2,0 kg. Az ideális 1,5 kg. Kifejlett kori testtömegét fél éves korára éri el.

Tenyésztőszervezetei több országban ismertek.

Retek_Torpe_kosorru

 

Vissza az oldal tetejére

Oroszlánfejű törpenyúl

Származás
   Ez a fajta Belgiumból ered, ahol a rókanyulat a belga törpével keresztezték. A keresztezés eredményeként jött létre egy rövidszőrű nyúl sörénnyel. A változatok száma igen nagy. Mivel új fajta, ebből adódóan országonként eltérő standardjai vannak. Angliában a minél nagyobb sörény a cél, míg Amerikában a kis testméret elérése a sörény mellett. Minden nyúl azonban oroszlánfejűnek tekinthető, amelyiken bármekkora sörény is van.

Küllem
   Magát a sörényességet egy domináns gén okozza, amely az aljszőr hosszabbodását idézi elő a nyak, a pofaalja és a comb tájékán. Ez különböző mértékű lehet, de bármilyen sörényes nyulat oroszlánfejűnek kell tekinteni. A sörény jellemzője, hogy körbeéri a fejet, de az arcorri és a szemek közötti rész sima szőrű, hossza 5-8 cm között változhat. Szőrzete a sörényen kívül normál hosszúságú. Fiatal állatokon előfordul a "nadrág" is, mely egy-két éves korban eltűnhet.

  Az állatot erős, jól lekerekített fej jellemzi. Közepes hosszúságú, egyenes végtagokkal. Fülei felállók, melyek láthatóan sokkal hosszabbak, mint a holland törpénél.

Színezet
Minden elfogadott színben létezik.

Leo_Oroszlanfeju_torpe-300x225

Vissza az oldal tetejére

Oroszlánfejű törpe kosorrú

 

Származás
   Nem sokkal a törpe oroszlánfejű nyulak létrejötte után jelentek meg. Lényegében normál törpe kosorrúak az oroszlánfejűekre jellemző sörénnyel.

Küllem
   Az állófülűekhez képest ez a fajta általában hosszabb, de nem olyan dús sörénnyel rendelkezik. Szintén megtalálható a szőrnadrág, mely a későbbiek folyamán eltűnik. A standard teljesen egyező a törpe kosorrúakéval. Itt azonban 5-7,5 cm hosszú, fej körül körben elhelyezkedő sörény található.

   A lógó fülűek füle kb. a születés után 6 héttel kezd el lógni. Tehát ők is álló füllel születnek. Vannak egyedek, akiknél ez később kezdődik. tehát előfordulhat, hogy nyuszid sokáig fél lógó füllel mutatkozik. Ne ijedj meg, majd követi a másik is.

Színezet
Minden elfogadott színben létezik.

Yoda_11

Vissza az oldal tetejére

Törpe rex

Származás
   A törpe rexet először Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban ismerték el új fajtának, 1998-ban. A Castor törpe rexet a texasi Mona Beryhill tenyésztette ki 1984-ben.

Ránézésre ez a nagyon mutatós nyuszi úgy néz ki, mint a nagyobb normál rex nyúlnak egy kicsinyített változata. Kecses arányaival és a kellemes, bársonyos tapintású "rex bundával" tűnik ki.

 

Testfelépítés és küllem
   Váll és csípőszélessége arányos, izmos testfelépítésű. A fülek egyenesek és mereven állnak, megengedett hosszuk 3-5 cm. A rex nyulak fő jellemzője a gyönyörű és puha bundájuk, amely bársonyos tapintású. Ez azért van, mert a hosszú fedőszőröket a tenyésztés során eltűntették és a másodlagos fedőszőrszálakat olyan méretűre csökkentették, mint az aljszőrzet. A szőrszálak a bőrből függőlegesen nőnek és a háton sem hosszabbak 17-20 mm-nél.

 

Szőrzet, színezet
   A nagy testtömegű rex fajtáknál nagyon sok színváltozat létezik, amely lassan megjelenik a törpe fajtánál is. Az utóbbi években tenyésztők már sikeresen kitenyésztették a kosorrú és a rex mini változatát is. Ezenkívül külföldi kiállításokon már feltűntek az angóra és a rókanyúl törpe változatai is.

Budi_a_dalmat_rex

Az utóbbi néhány évben tenyésztők már sikeresen kitenyésztették a kosorrú és a rex mini változatát is. Ezenkívül külföldi kiállításokon már feltűntek az angóra és a róka nyúl törpe változatai is.

Ha végül sikerült kiválasztani kedvencünket, tegyük be egy szállítóládába és vigyük haza, ahol már vár rá az új otthon.

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008