WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Évszakok. Jön a tél a nyuszinak

Az évszakok változását az állatok nemcsak a hőmérséklet csökkenés vagy növekedés révén észlelik, hanem a nappalok hosszúságának változása révén is.

Ennek megfelelően fogja a nyuszi is a bundáját kialakítani a télre, illetve a nyárra.

A természetben 3 nagy vedlési korszak van, inkább így mondanám, mert ez életkorhoz kötött, utána ők szinte folyamatosan váltják a szőrt. Ha sok nyuszi van egy légtérben (itt több 1000-re gondolok), akkor hihetetlen mennyi “láthatatlan” szőrszál kering a levegőben. Aki allergiás, annak ez egy rémálom. Szinte vágni lehet a szálló szőrt. Eléggé alattomos is, mert olyan pihe szőrökről van szó, mely a tüdő legmélyebb pontjába is be tud hatolni. Persze ez csak nagy mennyiségnél ártalmas.

évszak4

A nyuszi jól bírja a hűvöset és a meleget is. Persze az extra hideg és a meleg már neki is gondot okoz. Azonban senki nem teszi ki nagy mínuszokba a nyusziját.

Az egyetlen, ami nekik ártalmas, az a huzat. Ettől kell óvni őket. Könnyen begyullad a fülük, meg is fázhatnak. Ez pedig, náluk veszélyes.

Most, hogy jön a tél. Ezt érzik ők is. Nem is a hőmérséklet miatt (hisz lakásban azért viszonylag állandó hőt tudunk biztosítani), hanem a nappalok rövidüléséből tudják. Ezért ők is készülnek már rá.

Ha gyakran kiviszed a nyulat, akár sétálni is, akkor a bundája is ehhez fog majd idomulni.

Most valószínűleg épp az új bundát növesztik a nyuszik. Náluk nem észrevehető és nincs is vedlési szakasz. Azonban a lakásban tartott nyuszinál észrevehető mégis, ha szőrt vált.

A nyuszi fel fog készülni a télre. Olyan bundát fog magára húzni, hogy nem lesz gond, ha télen is kint van.

 

évszak3

Persze ez arra nem érvényes, hogyha a tél közepén dönt úgy a gazdi, hogy lakásban nincs tovább helye a kedvencnek, és kiteszi egy hűvösebb pajtába. Ha így akarjuk tartani, akkor a nyuszi már ilyen helyen töltse a nyár végét , és a hűlő időben is ott legyen, hogy fel tudjon rá készülni.

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008