WcvZ116cYOqlO_Jg9c2aVSHqXvhhj6ptAeeepEjvjMw

Az animal welfare elvárásai a nyúltartással szemben

A jelenlegi termelési környezetben, a gazdaságosságot szem előtt tartó állatitermék-előállítás, az állatok biológiai igényét figyelmen kívül hagyó tartási viszonyok között valósul meg. Az állatok azonban – csakúgy, mint az emberek – érző 01_az_animal_welfare_elvarasai_a_nyultartassal_szembenlények, és az emberhez hasonlóan joguk van a jóléthez és a fájdalommentes élethez.

   A Farm Animal Welfare Advisory Committee ezért az alábbi öt híressé vált pontban foglalta össze az állatok jogait (FAWC, 1991):

  • Jog az éhezéstől, szomjúságtól és hiányos (alul-) tápláltságtól mentes élethez.
  • Jog a környezetváltozás szélsőséges és káros hatásai ellen védelmet nyújtó, kényelmes, pihenést lehetővé tevő elhelyezéshez.
  • Jog a fájdalomtól, sérüléstől és betegségektől mentes élethez, a gyógyuláshoz és a gyors felépüléshez.
  • Jog a természetes viselkedésformák gyakorlásához, a biológiai igényeket kielégítő, állatbarát környezethez.
  • Jog a félelem- és stresszmentes élethez, beleértve a mentális traumák elkerüléséhez való jogot.

    A nyulak jólétének értékelése részben a viselkedésük, részben a termelésük (súlygyarapodás, betegség, elhullás stb.), részben pedig egyes fiziológiai paramétereik figyelembe vételével történhet. A közérzet kedvezőtlen irányú megváltozását jól jelzi például az abnormális viselkedésformák megjelenése, de néhány fiziológiai mutató – mint például a fehérvérsejtek száma, a mellékvese súlya, az aszkorbinsav vagy a kortikoszteron szint – is jól használható az állatok jólétének vizsgálatához.

   Annak ellenére, hogy jelenleg nincsen egységes európai szabályozás a nyulak elhelyezésére vonatkozóan, néhány országban lefektettek néhány előírást az állatok minimális férőhely szükségletét illetően.

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! ©2008